HomeAcademia TrepanatsiiCe să citești în funcție de opera pentru Bac pe care o...

Ce să citești în funcție de opera pentru Bac pe care o urăști

Literatura românească s-a schimbat odată cu trecerea anilor, însă nu putem spune același lucru și despre operele pentru Bac. Există șanse mari ca părinții tăi să fi studiat la liceu aceleași opere pe care le-ai studiat și tu, iar șansele sunt la fel de mari ca și copiii tăi să studieze exact aceleași texte.

Chiar dacă clasicii români au o valoare necontestabilă, operele acestora nu sunt la fel de relevante pentru tinerii liceeni precum sunt autorii contemporani. Și pentru că sistemul educațional de la noi din țară e așa cum e, orele de română ne-au făcut să urâm cel puțin un text studiat, dacă nu mai multe. Astfel, în funcție de opera pe care o urăști din programa de Bac, noi am venit cu câte o recomandare pentru tine din literatura română și universală.

,,Ion’’ de Liviu Rebreanu <-> ,,Crash’’ de J.G. Ballard

Ion iubește pământul – Robert Vaughan din ,,Crash’’ iubește accidentele auto. Ce au cei doi în comun? Amândoi le iubesc puțin mai mult decât ar trebui. Astfel, ,,Crash’’ vine ca o gură de aer proaspăt, mașinile și spațiul urban fiind mai moderne și mai de la noi acasă decât decorul antic și de demult din romanul lui Rebreanu. Dacă voiai să-l omori tu pe Ion cu sapa în locul lui George Bulbuc, această operă a literaturii universale e pentru tine.

,,Floare albastră’’ de Mihai Eminescu <-> ,,Soare Frumos’’ de Vlad Drăgoi

Tot ce au aceste două opere în comun este epitetul legat de natură din titlu – titlu care te-ar putea induce în eroare și să te facă să crezi că ai de a face cu și mai multe poezii de dragoste de rahat. Însă te înșeli amarnic, pentru că ,,Soare Frumos’’ te întâmpină cu o viață cotidiană familiară și confortabilă, plus te scutește de dulcegărelile dintre Mihăiță și iubita lui moartă. După cum ar spune și Radu Demetriades, poemele de dragoste ,,sunt poezii pentru proaste&proști’’.

,,Patul lui Procust’’ de Camil Petrescu <-> ,,Miros de roșcată amară’’ de Dan Alexe

În cazul în care îți plac romanele romance, însă te-a luat cu vărsături când ai citit ,,Patul lui Procust’’, trebuie să treci la nivelul următor și să scoți de la naftalină una dintre cărțile lui Dan Alexe. Poți începe cu ,,Miros de roșcată amară’’, fiind o colecție de povestiri – mai digerabilă decât un roman. Dacă și după această colecție te ia cu febră și convulsii, poate operele de dragoste nu sunt pentru tine; încearcă ,,Cele mai tari bancuri cu blonde 2006’’.

,,Moromeții’’ de Marin Preda <-> ,,Lapvona’’ de Ottessa Moshfegh

Dacă îți place peisajul rural dar te-ai pus pe plâns când a trebuit să citești două volume de ,,Moromeții’’, poate ar trebui să citești o carte care să cuprindă esența vibe-ului de țară din întreaga lume. Acțiunea e plasata în Evul Mediu, dar lumea rurală nu e prea diferită de cea românească din secolul XX. Însă ai grijă, deoarece Lapvona ar trebui să vină la pachet cu un lighean în caz că te ia greața și o sticlă de Domestos cu care să îți speli ochii după ce termini cartea.

,,O scrisoare pierdută’’ de I.L. Caragiale <-> ,,Hopscotch’’ de Julio Cortázar

În pofida faptului că nu ai gustat umorul din opera lui Caragiale, poate ți-a plăcut să urmărești firul narativ, acel du-te-vino al scrisorii între personajele piesei de teatru. ,,Hopscotch’’ este perechea perfectă pentru tine, făcându-te să sari de la pagină la pagină, exact așa cum sugerează și titulul – ca într-un joc de șotron. Ai puncte bonus dacă se nimerește ca ăsta să fie jocul tău preferat din copilărie.

,,Enigma Otiliei’’ de George Călinescu <-> ,,Mandibula lui Cain’’ de Edward Powys Mathers

N-ai suferit-o pe neserioasa aia de Otilia, știm prea bine. Ai vrut să dai de un mister bun, însă ai rămas complet dezamăgit. Însă acum te poți bucura de traducerea în română de curând apărută a unui adevărat mister – ,,Mandibula lui Cain’’. Ceea ce e special la această carte este că paginile sunt în completă dezordine, iar tu trebuie să găsești ordinea corectă. Cel care rezolvă puzzle-ul primește un premiu pe cinste, însă doar 4 persoane din întreaga lume au reușit să îl deslușească până acum. Vei fi tu următorul norocos?

,,Povestea lui Harap-Alb’’ de Ion Creangă <-> ,,Ass Goblins of Auschwitz’’ de Cameron Pierce

Dacă te-au pus părinții la desene când erai mic în loc să îți citească povești, ,,Povestea lui Harap-Alb’’ nu îți aprinde niciun beculeț, nu te face deloc nostalgic. Și fiindcă ai fost un adolescent cu aere de superioritate ca toți ceilalți, te-ai întrebat de ce trebuie să înveți o poveste pentru copii în liceu. Însă dacă vrei să mai dai încă o șansă lumii fantastice, te poți cufunda într-un univers al ficțiunii bizarro alături de goblinii în formă de fund.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.