HomeJurnal din cel mai înalt turnDe ce Timișoara este cel mai drept oraș din țară, cu oamenii...

De ce Timișoara este cel mai drept oraș din țară, cu oamenii cei mai drepți

După căderea comunismului, în Timișoara s-a născut și dezvoltat stilul arhitectural Rechthaus (recht – drept și haus – casă). Cu ajutorul unor instrumente de măsură foarte precise – rigle, compasuri, echere -, arhitecții și arhitectele absolvente ale Facultății de Arhitectură au adus numeroase îmbunătățiri și îndreptări clădirilor comuniste din oraș, mutându-le cu câțiva centimetri la dreapta, pentru a se asigura că regimul comunist nu se va întoarce în orașul de pe Bega.

Clădirile au fost pe urmă vopsite cu o substanță specială inventată în laboratoarele de Oneirologie ale Universității de Vest, care provoacă un efect hipnotic aparte, astfel încât clădirile timișorene par să ocupe mereu partea dreaptă a spațiului vizual.

Pe stradă, oamenii se salută ținând capul aplecat spre dreapta. Persoanele în vârstă, care, în comunism, și-au târât după ele copilăria și adolescența, precum Iisus crucea pe dealul Golgotei, își țin tot timpul mâna stânga la spate, în timp ce hrănesc porumbeii din Piața Victoriei, din respect pentru cei care au murit la revoluție.

Poate ați auzit de dansul de anduranță anticomunist, “Hop hop hop într-un picior spre capitalism”, pe care-l țopăim de sărbători pe melodia lui Tiberiu Ceia “Busuioc de prin Banat”. Piciorul folosit este cel drept, iar câștigătorul sau câștigătoarea este persoana care rezistă cel mai mult țopăind fără să pună piciorul stâng pe pământ. 

Un alt lucru care atrage atenția la oamenii din Timișoara este modul lor de-a vorbi, iar aici nu mă refer la graiul bănățean. Orașul nostru este renumit pentru școlile sale de dicție, printre cele mai bune din Europa Centrală, unde vin oameni din toate colțurile lumii să învețe cum să-și folosească gura ca să nu iasă din ea cuvinte bolșevice.

Dacă stai de vorbă cu un om din Timișoara, observi cum își subțiază un pic buzele spre dreapta, ai zice că se pregatește să scuipe, dar cumva într-un mod foarte anevoios, încât, dacă ești din București sau Cluj și te afli în vizită în orașul de pe Bega, aproape că ți se face milă de persoana respectivă și te oferi s-o înveți cum se scuipă. Dar nu este loc în firea dreaptă a oamenilor din Timișoara pentru astfel de manifestări, ei pur și simplu vor să evite să le iasă cuvintele pe partea stângă a gurii. Și tu scuipi, așa cum se scuipă, pe trotuar, direct și fără sfială, și faci semn cu mâna spre flegmă, o saluți cu respect și râzi complice spre omul timișorean. Dar, surpriză neplăcută, omul timișorean se uită urât la tine și te respinge din priviri, cu gura strâmbată spre dreapta, și tot ce poți auzi e un cuvânt care îi iese agresiv, ca un blestem, dinspre buzele încovoiate spre dreapta: COMUNISTULE!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Filip Cristian, cryptomiliardarul de 19 ani de pe tiktok de proiectele...

7
Dacă ne urmărești ziarul de postironie și scandal, știi probabil că redacția noastră are o pasiune pentru tancuri financiare și tot ce înseamnă zona crypto. Dar atunci când aceste două elemente rare se întâlnesc și se unesc ca Voltron, trecem de pasiune și ne apucăm de doxat ca în rândurile de mai jos pentru că sunt semne că e pe cale să se întâmple o escrocherie.