Schema piramidală care consumă echivalentul energetic unei țări mici doar ca să se joace toți proștii de-a bogații și toți bogații proști de-a proștii foarte proști a revenit în imaginarul colectiv din cauza pandemiei. Na, se plictisește omul muncitor ne-esențial pe acasă și, crezând că e prea deștept ca să joace la păcănele și să-și satisfacă nevoia primordială de expunere la risc, se interesează cum cumpără bitcoinși, deși el (că majoritatea sunt hăndrălăi) nu mai știe cum se rezolvă o ecuație de gradul doi. Sau n-a știut niciodată. Și pentru că au cumpărat toți proștii bitcoin, normal că le-a crescut valoarea – se numește curba cerere-ofertă, pentru comuniștii din spate, luați notițe – și au intrat, ca orice lucru internetic, pe trend de viralizare, ca o memă moartă din 2010 care reapare pentru că s-a mai stricat o generație.
Ei bine, ăștia care mai stăm pe Twitter și urmărim treburile astea știam de ceva vreme despre influența nefastă a companiei numită Tether Ltd. asupra visului umed libertarian numit crypto. Practic, ăștia au venit cu ideea genială să “garanteze” o rată de schimb USD (United States dollar, adică dolărei, biștari, alea alea) – USDT (dolari falși tether) de 1 la 1. Dai un dolar, iei un tether d-ăsta. Cum îți garantează ei asta? E, pula, nu mai contează asta, tu uită-te cum urcă linia aia colorată și mai bagă niște bani, nu fi fraier sărac. E atât de bine garantată această treabă și oamenii ăștia sunt atât de onești încât a fost nevoie de o citație din partea autorităților monetare SUA ca să fie convinși să-și arate conturile, în care teoretic ar trebui să aibă echivalentul în dolari reali a tuturor tetherșilor pe care i-au vândut. Încă nu s-a întâmplat asta, dar e pe vine.
Acuma, am tradus și adaptat local o parte dintr-un articol mai lunguieț al unuia care a pus cap la cap datele și a dibuit cum ar funcționa escrocheria:
- Gigel, un investitor crypto cu pantalonii rupți în cur, bagă 100$ pe care i-a făcut la păcănele pe Coinbase – un exchange virtual serios, care e garantat de bănci.
- Gigel cumpără bitcoinși de toți banii ăia pe Coinbase.
- Gigel își transferă bitcoinșii pe un exchange virtual care nu e garantat de bănci, ca Bybit.
- Pe Bybit, Gigel începe să se joace de-a investitorul, fiind atras de toate ofertele și giveawayurile pe care ți le oferă siteul, inclusiv leverage – toate astea fiind tranzacționate prin tetherși. Leverage înseamnă că dacă tu bagi 10 bitcoinși, exchangeul te lasă să tranzacționezi cu până la 100 bitcoinși (10x), sau chiar 1000 bitcoinși (100x) sau plm, așa, pe datorie.
- Tether Ltd., compania, cumpără prin interpuși bitcoinșii lui Gigel pe Bybit. Pentru că e pe Bybit, Gigel primește tetherși.
- Tether Ltd. mută bitcoinșii lui Gigel de pe Bybit în lumea virtuală reală, pe Coinbase.
- La final, Tether Ltd. vinde toți bitcoinșii pe care îi are pe Coinbase, cumpără un bilet doar dus spre Bahamas și își bagă pula în ele de crypto.
Așadar, să recapitulăm: grosul tranzacțiilor cu bitcoinși global din ultima perioadă s-a făcut prin intermediul tether, care e o monedă virtuală garantată cu bani despre care nimeni nu știe dacă există, dar care nu par să fie posibil să existe. Exchangeurile neregulate și negirate de bănci sunt pline de promoții și giveawayuri care te fac să tranzacționezi ca nebunu’, toate bazate pe tether, ceea ce foarte probabil a cauzat mare parte din creșterea fulminantă recentă.
Oamenii cumpără bani virtuali (BTC) cu bani virtuali inexistenți (tether), care mai apoi sunt multiplicați de câte 10-100 de ori prin mecanisme de leverage, atingând culmi ale inexistenței care nu credeai că ar fi posibile. Când o să pice șandramaua Tether, o să pice mulți cu ea, dar mai ales ăia care s-au apucat de trading pentru că le-a zis Alec Baldwin.
Dar băgă fra’ în continuare acolo banii, fii investitor, că cine știe când dai lovitura și te muți din garsonieră.
Erată: inițial autorul, fiind și el prost, a scris în grabă ca Tether garantează USD – BTC 1:1, în loc de USD – USDT 1:1.
De cand a ajuns bitcoin la $40.000 ati inceput si voi sa aveti pareri, cocalarilor.
Esti frustrat ca nu faci parte din gloata de prosti care au cumparat la $4000 sau ai cumparat ca ultimul snob la all time high si acum ai nervi ca ti-ai pierdut ultima coaja de paine pe timp de pandemie?
Hai, urmeaza corectia pana la $25.000 in curand, voi o sa ii cantati prohodul in bear market putin si apoi dispareti pana la urmatorul ciclu. Abia astept sa va citesc parerile valoroase peste 3 ani cand va ajunge scamul asta la $100.000. Eu si ceilalti prosti cu profit va salutam din tren, dragi spctatori.
De asta nu mergi cu perechi tether ci eur 🙂
Sunt curios dacă flăcău asta cu pula în gura, știe cum se cheamă tehnologia din spatele btc și cam ce înseamnă pentru umanitate!
Faci pe smecherul și arunci glumite de doi lei… Au încercat alții mai grei ca tine bai pulifrici!
@Spitfire, sa mai pice cateva market-uri pe darknet sa vezi ce mananci tu supa la plic pentru urmatorii 10 ani investitoru pulii mele care n-ai nici 8 clase. La munca si nu mai risipi pensia lu ma-ta in crypto, ca vin vremuri grele.
Haha! Ce nu inteleg eu?! Genul acesta de autor care critica pe cei care vor “pierde” bani… Pai lasa-i frate sa piarda daca e, nu vad care ar fi problema ta. Ca sa nu mai zic ca articolu e de doi lei si trei parale, fara argumente solide si clar nedocumentat pe cifre. Plus ca sunt mai multe stablecoins… la o piata cu 1 trilion de dolari , nici macar 5% nu sunt stablecoins. In concluzie vad doua variante : fie a cumparat in 40.000 si acum sufera, fie autorul este genu de hater care in 500$ striga teapa, 4000$ striga teapa… pana la 100k+ va tot striga teapa, atat poate si atat intelege mintea lui minuscula.
Draga baiat estential pentru societate, educat ce stii sa rezolvi ecuatii de gradul 2, de ce nu postezi cu numele tau real? :))
Tu ce forme de investitii practici? Depozite de economii, aur, dividente? :)) (toate castigurile sunt mancate de inflatie)
Stai cuminte in bancuta ta, nu imprastia informatii false, pune mana si te educa despre acest subiect, nu ii manipula pe altii ca este o schema piramidala daca tu esti frustrat cu 5-15%, al tau, return anual (daca il ai si pe asta)
Apropo nu-ti trebuie neaparat sa înțelegi ecuatiile se gradul 2 in afaceri, investiții sau alte diverse domenii.
@InvestitoruPulii tu tare pari genul de om ofticat cu putin peste minimul pe economie care moare de ciuda cand vede cati bani fac unii :D. Pleaca din tara boss, du-te si tu pe Anglia sau unde merg si restul si fa bani si tu si nu o sa mai fii “iritat” de acesti investitori cu bani, cheers.
Cam asa a inceput criza financiara pe Wall Street acum aprox 15-16 ani!!!! Tranzactii la cote supraevaluate!!! Active si pasive ….in acest moment acest BITCOIN chiar pare ca intrece orice masura!!!…Nu stiu unde ajung cei 250 de dolari pe care ii solicita orice trader pentru a intra pe tranzactionari inteligente cu roboti…Chiar cred ca va urma ceva gen ”Caritas’-ul anilor 90 …dar la o scara planetara!!!!…E doar o parere de nespecialist!!!..;
Asa au spus multi si in anii 1990, inceputul erei internetului, .com. blockchain-ul este tehnologia viitorului. Multi au ras dar si mai multi s-au imbogatit. Ce ii da valoare usd-ului? Sau leului? Statul, banca…ce ii da valoare btc-ului? In cine sa am mai multa incredere? TREZITI-VA !