HomeJurnal din cel mai înalt turnMelancolia lui Ștefan de la Craiova

Melancolia lui Ștefan de la Craiova

Mă uit la anime-ul GeGeGe no Kitarō, al cărui intro e o melodie cu versurile întrerupte de repetiția sunetului ge, pronunțat ghe, și mă gândesc la Ștefan de la Craiova.

Oamenii nu-l iubesc pe Ștefan de la Craiova când îl opresc pe stradă să facă poze sau clipuri cu el, au pur și simplu nevoie de cuvintele sale, ghe ghe ghe, ar vrea să i le extirpe, să și le implanteze în propria voce, precum cei ce întâlnesc un sfânt și sunt orbiți de lumina pe care acesta o împrăștie în jur și ar vrea să-i reteze cu un pumnal nimbul, ca să poată vedea din nou, dar și pentru a dobândi puterea de-a răpi oamenilor văzul. Însă cuvintele ghe ghe ghe ale lui Ștefan de la Craiova nu pot fi însușite, așa că unii se mulțumesc cu o poză sau un clip, ca să le poarte noroc.

Poate există bune intenții. Poate cineva are o bunică bolnavă și speră că se va însănătoși dacă îi arată un clip sau poză cu Ștefan de la Craiova în timp ce acesta ghegheghe. Alții însă vor să pună mâna pe cuvintele ghe ghe ghe cu orice preț, așa că îl hăituiesc noaptea pe străziile pustii, măcinați de ură și invidie, îl lovesc și îl taie, să vadă dacă simte ceva, dacă poate sângera, și cât durează ca să se închidă rănile, și dacă sângele lui poate cânta ghe ghe ghe.

Cuvinte care nu duc nicăieri, un ghe duce spre alt ghe, și tot așa, oamenii vor să li se dedice, pentru că viețile lor nu duc nicăieri, iar Ștefan de la Craiova le face pe plac. Când încetează să rostească ghe ghe ghe, el nu mai există pentru nimeni. De aceea ghe ghe ghe trebuie urlate, să iasă din poză, din clip, din voce, să se risipească în toate direcțiile, să se știe că Ștefan de la Craiova există. Să fie ca o rugăciune pentru dreptul de-a fi.

Versurile melodiei din intro-ul anime-ului GeGeGe no Kitarō vorbesc despre lumea stranie a ființelor din mitologia japoneză numite yōkai: ge, ge, gegege no ge, dormind în pat dimineața, este atât de distractiv, este atât de distractiv, spiritele nu au școală sau teste sau orice altceva, ge, ge, gegege no ge, să cântăm toți împreună: gegege no ge, iar eu fredonez ge, ge, gegege no ge, și mă gândesc la Ștefan de la Craiova care are un ghe pentru fiecare om, iar când va îndestula lumea întreagă cu ele, va înceta să existe, pentru că nu va rămâne niciun ghe care să fie al lui.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.