HomeInstitutul de Trepanatsii Literare "Florent Monclaire"Mircea Cărtărescu explică de ce reeditează doar Corpul din Orbitor: „În România...

Mircea Cărtărescu explică de ce reeditează doar Corpul din Orbitor: „În România nu există d-astea cu aripa stângă sau aripa dreaptă”

Faimoasa trilogie-mamut „Orbitor”, semnată de Mircea Cărtărescu, a trezit atenția lumii literare autohtone în urma unui conflict stârnit de reeditarea ediției complete tipărite la Editura Humanitas. În 2019, autorul a semnalat Uniunii Scriitorilor din România că prima machetă a versiunii complete a trilogiei conținea doar cea de-a doua carte a seriei, Corpul.

„Nu vrem să se înțeleagă că am avea vreo problemă cu volumele I sau III”, au declarat sursele Humanitas în exclusivitate pentru Trepanatsii. „Ca idee sunt două volume foarte bune, ambele au ceva important de spus. Din nefericire însă, în momentul de față piața de carte din România nu funcționează cum ar trebui ea să funcționeze ideal, iar în acest moment nu se poate problema unei trilogii în sensul în care e înțeleasă ea în alte țări. În România la momentul de față nu există aripa stângă sau aripa dreaptă.”

Mircea Cărtărescu și-a publicat dreptul la replică într-o scrisoare deschisă, din care redăm următorul fragment: „Sacerdoții aparatului de publicat maculatură spun despre trilogia mea că nu își are locul în contextul actual al României. Tot ce pot să vă spun, dragilor, este că dacă doriți să aveți la îndemână literatură demnă de premii din afară, trebuie să aveți în vedere criteriile sub care acea literatură va fi judecată.”

Întrebați dacă îl vor propune în continuare pe Cărtărescu pentru Premiul Nobel pentru Literatură în urma acestui scandal, Uniunea Scriitorilor a declarat: „Păi îl propunem de atâta timp, ce să facem acum, să ne dezicem de el fiindcă s-a certat cu un editor? Uniunea nu ia părți la conflictele astea, dar între noi fie vorba ar putea și Mircea să fie un pic mai ancorat în realitatea din țară. Nu că n-ar fi nobil să gândim în aripi stângi și aripi drepți, dar până una alta, în România abia de mai merge cineva la librărie, nu ne permitem luxuri d-astea.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.