HomeInstitutul de Trepanatsii Literare "Florent Monclaire"Mircea Cărtărescu explică de ce reeditează doar Corpul din Orbitor: „În România...

Mircea Cărtărescu explică de ce reeditează doar Corpul din Orbitor: „În România nu există d-astea cu aripa stângă sau aripa dreaptă”

Faimoasa trilogie-mamut „Orbitor”, semnată de Mircea Cărtărescu, a trezit atenția lumii literare autohtone în urma unui conflict stârnit de reeditarea ediției complete tipărite la Editura Humanitas. În 2019, autorul a semnalat Uniunii Scriitorilor din România că prima machetă a versiunii complete a trilogiei conținea doar cea de-a doua carte a seriei, Corpul.

„Nu vrem să se înțeleagă că am avea vreo problemă cu volumele I sau III”, au declarat sursele Humanitas în exclusivitate pentru Trepanatsii. „Ca idee sunt două volume foarte bune, ambele au ceva important de spus. Din nefericire însă, în momentul de față piața de carte din România nu funcționează cum ar trebui ea să funcționeze ideal, iar în acest moment nu se poate problema unei trilogii în sensul în care e înțeleasă ea în alte țări. În România la momentul de față nu există aripa stângă sau aripa dreaptă.”

Mircea Cărtărescu și-a publicat dreptul la replică într-o scrisoare deschisă, din care redăm următorul fragment: „Sacerdoții aparatului de publicat maculatură spun despre trilogia mea că nu își are locul în contextul actual al României. Tot ce pot să vă spun, dragilor, este că dacă doriți să aveți la îndemână literatură demnă de premii din afară, trebuie să aveți în vedere criteriile sub care acea literatură va fi judecată.”

Întrebați dacă îl vor propune în continuare pe Cărtărescu pentru Premiul Nobel pentru Literatură în urma acestui scandal, Uniunea Scriitorilor a declarat: „Păi îl propunem de atâta timp, ce să facem acum, să ne dezicem de el fiindcă s-a certat cu un editor? Uniunea nu ia părți la conflictele astea, dar între noi fie vorba ar putea și Mircea să fie un pic mai ancorat în realitatea din țară. Nu că n-ar fi nobil să gândim în aripi stângi și aripi drepți, dar până una alta, în România abia de mai merge cineva la librărie, nu ne permitem luxuri d-astea.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Filip Cristian, cryptomiliardarul de 19 ani de pe tiktok de proiectele...

7
Dacă ne urmărești ziarul de postironie și scandal, știi probabil că redacția noastră are o pasiune pentru tancuri financiare și tot ce înseamnă zona crypto. Dar atunci când aceste două elemente rare se întâlnesc și se unesc ca Voltron, trecem de pasiune și ne apucăm de doxat ca în rândurile de mai jos pentru că sunt semne că e pe cale să se întâmple o escrocherie.