Dacă ne urmărești ziarul de postironie și scandal, știi probabil că redacția noastră are o pasiune pentru tancuri financiare și tot ce înseamnă zona crypto. Dar atunci când aceste două elemente rare se întâlnesc și se unesc ca Voltron, trecem de pasiune și ne apucăm de doxat ca în rândurile de mai jos pentru că sunt semne că e pe cale să se întâmple o escrocherie.
Zilele astea face senzație pe tiktok un băiat cu nume nici banal, nici special, ceva între: Filip Cristian. Cum a făcut furori? Afișându-se cu bănet, evident. Mai exact, Filip Cristian și-a filmat milioanele de lei din contul bancar și a pozat într-un milionar self-made care abia a trecut de adolescență în timp ce alții la dublul vârstei lui nu-s în stare să achiziționeze o garsonieră într-un ansamblu rezidențial de pe lângă comuna Berceni. Ca idee. La final, “miliardarul” nostru nu uită să precizeze că are alte trei milioane de euro investiți. Postarea a strâns aproape 28k likeuri și aproape 700k vizualizări pe tiktok.
Toată promovarea asta a primit-o gratis, dar puștiul nostru minune nu e la prima încercare de viralizare. Trebuie să recunoaștem că are un cont destul de popular, cu 100k followeri care îl urmăresc fie pentru poze din locații luxoase, fie pentru sfaturi despre cum să te îmbogățești, fie pentru ambele, deci viralul nu e chiar așa, de nicăieri. Să zicem că lucrează mult la imaginea de milionar Filip, are toate motivele.
Prima băgare serioasă în seamă a fost în urmă cu un an, când Filip Cristian s-a remarcat certându-se pe un live cu Alexandru Cumpănașu, în perioada în care Cumpănașu se ocupa cu educarea adolescenților pe tiktok. Așadar, viralul de pe tiktok e valul al doilea de celebritate.
Pe youtube îl vedem pezentat ca milionar de vloggerul Colo, un individ dubios pe care cu siguranță îl știi din scandalul cu iz penal în care instiga la viol în clipurile lui. Strașnică asociere.
Ca o coincidență, ieri apare un fel de comunicat de presă despre proiectele lui mărețe, mai exact despre lansarea revoluționarei monede cripto Future Coin, în tabloidul economic Capital. Știrea bombastică începe să se rostogolească și pe alte site-uri și a ajuns, nu știm dacă organic sau pe bani, și pe mediafax. Niciun cuvințel despre steagurile roșii ale criptomonedei sau despre background-ul lui Filip Cristian. Dar noroc că există în presa românească redacția de șomeri Trepanatsii, care sapă după informații la vedere pe internet pe gratis. Să trecem la treabă.
Cum a ajuns Filip Cristian milionar la 19 ani? Povestea lui.
Prin octombrie Filip a postat un clip pe youtubeul lui în care își prezintă (cam neverosimila) povestea de succes. Ar fi început cu freelancing pe la 14 ani, când oferea servicii de marketing digital pe platforma fiverr. Din client în client, omul a reușit să mai convingă și alte talente să i se alăture și și-a făcut propria agenție. Înainte de majorat, avea deja primul SRL, cu ajutorul unui major dar ne spune că “asta e totul și cu totul altă poveste”. Apoi a început să își facă reclame la propria firmă, în special pe e-commerce și, ce să vezi, exact pe bula cu dropshipping de acum câțiva ani, Filip al nostru a făcut 6k euro. După care, ca orice adolescent, a început să investească acești bani pe bursă prin metoda fibonacci. Și așa, din succes în succes, a ajuns să se ocupe în prezent cu cripto, imobiliare și administrare capital pentru fonduri de investiții. Pare povestea banală a oricărui copil din middle-class care dacă vrea poate, nu-i așa? Să mai cercetăm.
Cum a ajuns Filip Cristian milionar? Povestea tatălui
Hai să punem niște întrebări mai de acrituri comuniste: “Măi Filip, ce e mama? Ce e tata?” Răspunsurile există și se cam îndepărtează mult de performanțele financiare ale lui Filip traduse, parcă, din clipuri de guru americani într-ale afaceristicii.
Filip Constantin Titian, tatăl lui Filip Cristian, este un personaj complex. Potrivit unui CV publicat cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014, când a încercat să strângă semnături pentru a candida ca independent, este medic neurochirurg, profesând atât la spitalul Bagdasar cât și la Clinica Privată “Dr. Filip” din Berceni (dispărută de pe internet chiar în jurul anului 2014). Pe lângă meseria de bază, a absolvit și științe politice (1997), drept (2003), finanțe-bănci (2007), psihologie-sociologie (2008) dar și Institutul Diplomatic Român (2009). Dacă în 2014 nu a ajuns, în final, să-și îndeplinească ambițiile electorale, îl regăsim în 2016 candidat la primăria sectorului 4 din partea PSRO, partidul-fantomă înființat de Mircea Geoană și Marian Vanghelie după excluderea lor din PSD. În aceeași perioadă activează și ca director la Estrada TV, televiziunea deținută de vraciul Stelian Fulga, din postura de moderator al emisiunii “Avocatul diavolului” atrăgandu-și mai multe sancțiuni din partea CNA ca urmare a unor emisiuni de autopromovare a candidaturii la primărie. Va candida și în 2020 cu la fel de mult succes, de această dată însă revenind la statutul de independent.
În 2011, pe fondul închiderii mai multor zeci de spitale din localități mici de guvernul Boc, Filip senior are o idee de afaceri cel puțin la fel de inovativă ca întreprinderea de acum a juniorului, încercând să preia cât mai multe dintre acestea prin firma sa Hospital Clinic Dr Filip, pentru a le transforma în spitale private. Astfel, familia de investitori Filip descinde la Țăndărei, Darabani, Negrești-Vaslui, Ocna Mureș, Teaca (Bistrița Năsăud) și alte localități care tocmai rămăseseră fără spital, de fiecare dată cu o ofertă imbatabilă: preluarea fostelor unități în parteneriat public-privat, autoritățile locale venind cu patrimoniul iar Filip cu know-how. Rezultatul acestor asocieri nu întârzie să apară, investițiile lipsind cu desăvârșire iar contractele fiind anulate unul câte unul în instanțe după ani de procese. Mai aproape de zilele noastre, îl regăsim pe Filip-tatăl în mai multe acțiuni de executare silită deschise de instituții ale statului, bănci sau furnizori de utilități, i se confiscă un pistol cu gaze, iar la începutul lui 2020 este condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare și obligat să plătească aproape 80.000 de euro într-un dosar legat de achiziții supraevaluate la Opera Națională București, în care mai mulți foști directori au primit închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și luare de mită.
E mult-trâmbițata Future Coin ce promite?
Despre tehnologia revoluționară din spatele monedei e cam greu de vorbit, deoarece lecturarea whitepaperului, un fel de sumar al unui proiect crypto care ilustrează concepte cheie precum funcționarea algoritmului și ce e nou, ne lasă cu mai multe întrebări decât cu răspunsuri. Un lucru știm sigur, algoritmul Proof-of-Trade (PoT), noutatea principală, nu există încă, moneda fiind momentan un banal token pe blockchainurile Binance și Ethereum, ceva ce poate face aproape oricine. PoT este descris în două propoziții, una după alta, mai întâi ca ceva care funcționează fără a fi nevoie de PoS sau PoW (Proof-of-Stake, Proof-of-Work, cele două tehnologii curente pe piața criptomonedelor), apoi ca ceva care îmbină PoS și PoW dar elimină taxa de tranzacționare. PoT ar fi de fapt o “inteligență artificială” care…face tranzacțiile (?) creând o monedă în portofelul digital al persoanei care trimite banii, care monedă este distrusă (??) apoi după ce ajunge în portofelul digital al persoanei care îi primește. Câteva slideuri mai încolo – whitepaperul e de fapt o prezentare Powerpoint – în descrierea portofelelor digitale se menționează că vor avea, totuși, taxe de tranzacționare, dar foarte mici. Whitepaperul ne mai zice că securitatea acestor portofele e asigurată printr-un număr variabil de porți și sisteme și alte cuvinte care sună a ceva ce-ar zice un hacker dintr-un film cu Van Damme din anii ‘90, dar și prin modul intrinsec de funcționare al blockchainului Future Coin, care de fapt se numește DELUSIONCHAIN, așa, cu litere mari, și e diferit de un blockchain normal pentru că după ce validezi tranzacția curentă folosind-o pe cea anterioară nu schimbi…valoarea…adresei…???
Deci există doar tranzacții, nicio monedă (toate sunt distruse), și cumva asta ar funcționa ca un mijloc revoluționar de a păstra și schimba valoare monetară. Dar asta nu e tot! Odată cu lansarea pe bune a monedei (sau non-monedei), se lansează și o pleiadă de servicii tipice crypto (licitații online, NFTuri, bursă etc.), un browser descentralizat (spre deosebire de browserele de acum, care sunt legate toate la un singur…ăăă…ce?), dar și niște proiecte pentru mediu, cum ar fi niște purificatoare de aer cu rază de acțiune de 3 km și un vehicul electric cu energie infinită (pentru că se încarcă de la panouri solare).
Faptul că în jurul acestor halucinații febrile care ar putea trece ușor drept bullshit generat aleator de un bot s-a adunat o echipă de investitori și chiar un tip care pare că lucrează cu data science spune mai multe despre circul imbecilizant care a devenit lumea cryptomonedelor și proiectelor blockchain decât despre inteligența sau abilitățile tinerei beizadele Filip Cristian.
De altfel, din echipă face parte și Brian J. Esposito, Head of Business Strategy conform siteului e-futurecoin.com, care a fost implicat într-o escrocherie cu teste rapide de Covid-19 vândute în SUA ca fiind aprobate de FDA, deși nu erau.
Aviz amatorilor de crypto, noi numai zicem.
Va urma?
Citește și episodul 2 din saga Filip Cristian: Filip Cristian, miliardarul de 19 de pe tiktok, ministru în Nigeria? Filip Capital, un fond de investiții care există doar pe Linkedin
Până atunci, citește și celelalte articole din seria Tancuri Financiare pe care le-am publicat:
Elrond, crypto-unicornul românesc fondat de evangheliști
Nu te mai bucura că a picat un fond de investiții, clovnule
Escrocheria Bitcoin-Tether explicată ca la proști
Susține jurnalismul trepanat cu o donație pe patreon.
Felicitari pentru articol! E clar ca sarlatanul asta mic a inceput sa apara prin ce in ce mai multe articole si podcasturi doar pentru a-si promova mizeria de shitcoin si de a fura banii de la oamenii care nu au habar cu ce se mananca investitiile in bula speculativa actuala.
Legat de milioanele cu care se lauda, e clar ca nu e decat o poveste de tipul “fake it ’till you make it”, el neavand sumele cu care se lauda si asteptand ca acest shitcoin sa il faca intr-adevar milionar ca mai apoi sa poata posta ceva concret in spatiul online legat de averea lui.
Pacat ca mizeriile astea umane nu pot fi oprite inainte de a da tunurule. Gunoiul celalalt de Alex Bodi si-a facut milioanele de euro prin aceeasi metoda. A lansat Karat Gold cu mai multe scursuri si apoi au fugit toti cu banii.
Ultimul idiot ești smr, documentează-te înainte să comentezi
Guys, aveti un nou follower. Felicitari!
[…] articol foarte bun si foarte detaliat despre istoria lui Cristian Filip gasesti aici. E bine documentat si merita citit cu atentie pana la capat inainte de a te asocia in vre-un fel cu […]
care ai scris articolul asta esti praf. Se vede ca n ai nici o treaba cu lumea asta, dar daca cineva are succes il numesti “scam”. Mentalitate de roman prost
Ba…..cam are niste puncte de vedere.Tu mai studiaza limba romana. Dupa aia vorbim de stock market , investment, etc.
Si uite cum s-a dus ##moneda## in mufa:))).Bravos investitorilor. Mai bagati ca e ”to the moon”……da’ nu chiar acu repede. 70 la suta cadere . bine. https://coinmarketcap.com/currencies/futurecoin/