Una din consecințele neprevăzute ale grevei STB din ultimele zile a fost o postare duminicală a fostului șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, în care îi cerea lui Nicușor Dan să îi dea o șansă să rezolve el situația de la STB. Din ce înțelegem în ultima vreme, postările pe Facebook se pare că au rămas cel mai sigur mod de a comunica cu primarul Capitalei. Răspunsul lui Nicușor s-a lăsat așteptat, ceea ce probabil l-a împins pe Berceanu să pluseze cu un comentariu la propria postare în care descrie cum în 2007 a fost angajat de “unul dintre cei mai bogati oameni din lume” pentru a îl ajuta să construiască o companie.
Acest misterios om bogat, care ar avea milioane de angajați în întreaga lume, i-a pus lui Octavian Berceanu două întrebări. Aflăm doar despre prima, pentru că a doua nu mai este menționată. Cert este că Berceanu a răspuns bine la ambele, din moment ce a primit jobul și, după spusele sale, a excelat la el, creând o companie care a ajuns în primele 3 din top 500 de companii similare. Nu se menționează dacă e vorba de top 500 global, național sau județean. Domnul Berceanu nu a răspuns la niciuna dintre întrebările directe adresate în comentarii la mai multe postări legate de acest misterios om bogat și misterioasa companie de top. Cu greu, a dat într-un final un răspuns evaziv în care a zis doar că acea companie apare în CVul său și se poate verifica acționariatul.
Zis și făcut, am căutat un CV ale eroului ecologist, să vedem despre ce e vorba. Am fost surprinși să descoperim că, în ciuda carierei sale politice și a câtorva funcții publice, există un singur CV disponibil public, din 2016, care se găsește pe siteul Primăriei S6. La capitolul domeniu privat, în 2007 găsim o singură firmă, SC Ocolul Silvic Lignum SRL, unde a avut funcția de director tehnic, după ce petrecuse câțiva ani în domeniul public la Romsilva (întrerupți de un scurt an tot la privat, tot în domeniul lemnului, o situație cel puțin ciudată). Bănuim, așadar, că cel mai probabil acel top 500 în care tronează firma este unul național.
Dintr-o monografie a județului Bacău publicată de BNR în 2013 aflăm și cine deținea pachetul majoritar al companiei construită de Berceanu: Petrochemical Holding Gmbh, o firmă austriacă cu un istoric de investiții în România. Misteriosul om bogat nu poate fi nimeni altul decât “austriacul” Iakov Goldovski, un fost oligarh rus care a fugit în Austria, probabil după ce tacticile pe care le-a folosit ca să-și clădească un imperiu petrochimic preluând foste companii de stat au început să fie folosite împotriva sa. Afirmația că domnul Goldovski ar avea milioane de angajați în întreaga lume pare o exagerare dramatică, dar ne putem gândi că un om de inteligența domnului Berceanu se gândea de fapt la numărul de angajați ai tuturor companiilor în care fostul oligarh are investiții. Știm sigur, însă, că printre ei s-au numărat la un moment dat și angajații RAFO Onești, compania privatizată în 2007 și apoi dusă în faliment de Petrochemical Holding Gmbh, care acum dă statul român în judecată pentru despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de dolari.
Întâlnirea cu magnatul petrochimic a activistului de mediu Octavian Berceanu se pare că i-a lăsat acestuia o impresie puternică și pozitivă, din moment ce își aduce aminte cu mândrie de asta și acum, după ce au trecut 15 ani. Nu știm dacă a existat și o relație de mentorat între cei doi, dar cert este că lecțiile învățate de vânătorul de arderi ilegale îi dau acestuia suficientă încredere în sine cât să se propună ca manager al situației STB.
Ne putem întreba, însă, în ce relații au rămas cei doi și ce influență ar putea avea asta asupra deciziilor pe care politicianul USR-PLUS le-ar lua în momentul în care ar ocupa încă o funcție publică.