Homeinvestigatsii OcultisteTeen Challenge, ONG-ul antidrog penticostal de pe TikTok cu povești exagerate și...

Teen Challenge, ONG-ul antidrog penticostal de pe TikTok cu povești exagerate și actori slabi

„This is your brain. This is drugs. This is your brain on drugs.”

Asta ne spunea o reclamă antidrog din anii 80 care a convins mii de consumatori să renunțe după ce le-a arătat un ou prăjit. Deși au trecut ani și viața s-a schimbat, strategia antidrog nu s-a modificat prea mult. Am avut și noi accesibilizări prin traducere ale campaniilor antidrog cu miros de cringe de afară.

La începutul anilor 2000, crema trupelor pop s-au unit într-un mare Turneu Anti-drog care a dat și imnul acesta care parcă te îmbie la consum cântat de Animal X cu Cristiana Răduță și 3 Sud Est. Mai recent, prin 2012, în serialul pentru adolescenți Pariu cu Viața este difuzat un întreg episod cu un plot absolut imbecil în care „elevii află că unul dintre colegii lor utilizează substanțe stupefiante și decid să facă ceva să-l ajute, lucru care-l determină pe Andrei să scie un cântec, gândindu-se că astfel îi ajută și pe alți tineri care au aceste probleme să scap de ele.” Sau cel puțin așa povestea unul dintre actorii din Pariu cu Viața, Dorian Popa, într-un articol mai vechi, noi n-am văzut.

Sigur, avem și eșaloanele inferioare de luptă naivă cu drogurile, liga „Onoare” a liceelor din întreaga țară unde anual se organizează concursuri în care sunt premiate scurt-metraje cu titluri tragicomice gen Dependenți de Libertate. Aici deja lucrurile degenerează în umor involuntar. Sunt sute de astfel de capodopere pe youtube făcute în ultimele 10-15 ani de copii ai contraculturii (interesant cum se schimbă drogalăul tipic în funcție de ce subgen muzical mai e la modă în contracultura adolescenților) din orașele noastre de provincie care par că vor și cu drogalăii excluși ai soicetății care nu prea există în localitățile lor, dar și cu instituțiile locale de tineret care au o agendă anuală de bifat pentru alocările bugetare.

Teen Challenge Smart este un ONG care are ca scop îndrumarea tinerilor, în special a consumatorilor de droguri. S-a remarcat recent prin clipuri pe platforma TikTok,  printr-un cont ce expune experiențele unor foști dependenți. Are mii de urmăritori, iar numărul de like-uri a depășit un milion. În ziua de azi omul poate să facă ceva în două feluri: ironic sau neironic. Din păcate, considerăm noi, se dau inimioare virtuale clipurilor TC, ai ghicit, în mod ironic. 

Experiențele tulburătoare sunt povestite pe un ton monoton și cu o privire imprecisă de ceea ce par a fi doar niște actori care nu joacă prea bine. Ei dezvăluie experiențele lor cu bulgări de cocaină și cum consumau droguri de la vârste fragede ajungând mai apoi pe străzi. Printre aceștia apare și Alyanna Lu, zisă și Miss Lu, care ar fi fost acum câțiva ani singura cântăreață Otaku din România.Ea dezvăluie cum, aflată la un party, cineva cu un bulgăre de cocaină a făcut linii pentru toată lumea. A avut nevoie de mult curaj pentru a refuza, riscând să fie bănuită că ar fi de la poliție. Nu ceda presiunii #cox.

Conform informațiilor de pe site-ul lor oficial, au un centru cu program de reabilitare în Grădiștea. Tinerii înscriși ar fi ajutați și reponsabilizați într-o atmosferă de familie, printr-o abordare profesionistă ce dorește stoparea dependenței, crimelor și vieții de stradă. Mergând la secțiunea admiterea în centru, se găsește o listă lungă de reguli ce trebuie respectate odată acceptat în centru. Programul durează un an, timp în care studenții pot păstra legătura doar cu rudele de gradul I, nu au voie să părăsească încinta decât după șase luni și nici să fumeze. Toate regulile trebuie respectate și, într-un final, o mare importanță o are credința autentică în Dumnezeu, ceea ce nu pare a fi deloc surprinzător. Orientarea religioasă este de tip penticostal, dar scopul nu este schimbarea religii, ci o transformare spirituală. Faci rocada de la Maria Ioana la Fecioara Maria. Este subliniat că participarea la activitățile spirituale și serviciile bisericești nu este opțională.

Tot pe site există și o secțiune de Primește ajutor care duce la:

Pe lângă centrul penticostal, Teen Challenge a format și un grup de sprijin, care nu pare a fi la fel de încărcat de reguli. Prima sesiune de anul acesta au început-o săptămâna trecută, ele având loc în fiecare luni seara. Centrul este des promovat pe TikTok și constă în terapie de grup, unde consumatorii să își împărtășească experiențele. Însă, din nou, menționează că este un grup de sprijin creștin și folosesc Biblia ca unică autoritate.

Intenția este ireproșabil una buna, având în vedere că nici nu există multe astfel de centre în România, în ciuda unui număr destul de mare de consumatori. Însă, la fel ca majoritatea reclamelor antidrog, poți simți cringeul prin ecran.

4 COMMENTS

  1. Acest articol se poate califica drept calomnie la adresa Teen Challenge Smart, fapt ce se pedepsește prin lege. Verifică-ți informațiile pe care le susții înainte să le publici. Dacă nu ești de acord cu acțiunile cuiva, asta nu înseamnă că trebuie să le discreditezi și să le ridiculizezi public, mai ales când ONG-ul pe care îl acuzi că e cringe pe social media are rezultate pozitive legat de procentajul de recuperare al celor care trec prin program. Șterge articolul dacă ești conștient de implicațiile pe care le au cuvintele tale, Hot Femcel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.