Cum decembrie e luna număratului, ne-am apucat în redacție să numărăm ce am realizat din punct de vedere numeric pe parcursului anului care în curând se duce în raiul anilor. Încheiem la editura noastră cu 6 cărți publicate și un joc de roluri pe nume GIOCO DI ZARO. Am tradus în 2022 un roman și două nuvele grafice, am publicat un almanah, un volum de poezie și un hibrid între memorialistică, non-ficțiune și eseu. Am bifat cu stand târgul de carte Bookfest, și cu prezență târgul de toamnă de carte Gaudeamus. În continuare față de 2021, peste 70% din vânzările noastre de cărți se înregistrează online(și foarte bine că se întâmplă așa), dar am reușit să extindem distribuția și în rețeaua de librării Cărturești, librăria Red Goblin și librăria Mihai Eminescu din București. Încă ne zbatem să ajungem în marile orașe din țară cu titlurile noastre, dar ăsta e un punct de bifat pe 2023. În medie am vândut în jur de 66 de cărți pe lună, un număr predestinat într-un an în care prețurile la hârtie au explodat pur și simplu. Miraculos, dar rezistăm.
Pentru anul ce vine avem deja finalizată o traducere nouă la o carte de non-ficțiune cu extratereștri și drepturile cumpărate la o alta despre universul mirobolant Disney și cum servește el intereselor imperiale vestice.
Editura Dezarticulat e un proiect independent al paginii de meme cu același nume și subzistă strict din vânzări într-o piață liberă. Așadar, dacă nu ai cumpărat încă o carte de la noi și îți face ceva cu ochiul, nu ezita. Orice carte vândută ne prelungește activitatea și ne ajută să publicăm titluri noi. Dacă vrei să faci chiar și mai mult bine, abonează-te la patreonul nostru și vei primi în schimb toată recunoștința noastră și reduceri mari la titlurile pe care urmează să le tipărim.
Ce am publicat în 2022 în ordinea apariției:
Jean-Patrick Manchette – Nada (Februarie 2022)
În Parisul anilor tulburi de după mișcările politice din mai ’68, un grup de anarhiști se decid să-l răpească pe ambasadorul Statelor Unite în Franța: André Épaulard, expert internaționalist cu probleme erectile, Marcel Treuffais, profesor de filosofie la o școală privată pentru copii de bani gata, Nathan Meyer, chelner de bar introvertit, pendulând între disprețul colegilor de la muncă și pornirile ucigașe ale soției schizofrenice, Véronique Cash, „înflăcărata grupului”, Benoît D’Arcy, alcoolic nihilist și Buenaventura Diaz, anarhist spaniol de cursă lungă, fără mijloace de subzistență cunoscute. Pe urmele celor cinci desperados: o șleahtă de polițiști de tot râsul sub comanda unui comisar zelos pe nume Goémond, ale cărui pulsiuni sadice vor cadra perfect cu matrapazlâcurile din cele mai înalte sfere politice franceze.
Julia Gfrorer-Una Cu Pământul(Martie 2022)
Ciumă, evul mediu și umor negru în tușe de gravură medievală. Agnès a supraviețuit ciumei în pruncie, ceea ce înseamnă că în loc să fie îngropată și jelită ea va fi cea care-și cară iar și iar familia, vecinii, prietenii la groapa comună care înconjoară satul. Zi de zi lumea lui Agnès devine mai goală, scurgerea timpului anunțând doar creșterea mormanului de corpuri neînsuflețite, dar cu toate astea perseverează. Cum altfel să-ți cinstești mama decât frământând pâinea pentru cei încă în viață așa cum te-a învățat ea, cum altfel să-ți cinstești tatăl decât mulgându-i vacile?
Mihnea Mihalache-Fiastru-Șpec(Iunie 2022)
Era o vreme când jurnalismul se întâmpla exclusiv pe hârtie. Pe atunci, din diverse motive, nu toate materialele intrau fizic în sumarul publicaţiei, iar excesul se aduna într-un sertar pe care scria mare ȘPEC. Mihnea Mihalache-Fiastru, proaspăt ieșit în zorii anilor 2000 din dependenţa de heroină și de pe băncile liceului, se angajează de voie sau de nevoie ca reporter la o revistă internaţională pentru adulţi care își făcea pe atunci debutul pe piaţa românească: HUSTLER. Câţiva ani mai târziu, HUSTLER intră în declin, iar Fiastru începe să colaboreze, printre altele, ca reporter special la unul dintre cele două tabloide care dominau epoca. Astăzi presa galbenă, atâta câtă a mai rămas, s-a mutat aproape complet în online. O parte din excesele, legendele și personajele acelei decade jurnalistice au rămas însă în conștiinţa populară, iar Fiastru le revizitează în această carte detașat și cu umor critic, croșetând în jurul marilor subiecte care alimentează goana redacţiilor după senzaţional și profit: dezastre, moarte și sex.
Radu Demetriades- Gioco Di Mano(Septembrie 2022)
Radu Demetriades a fost consultant al Securității și șofer al lui Che Guevara. În prezent locuiește în Argentina. Gioco di mano este debutul său absolut în poezie.
Unul dintre cele mai smart și provocatoare proiecte din poezia ro a ultimilor ani.–Mihai Iovănel
Avem de-a face cu un construct experimental, cu un concept ludic sau cu o „mistificțiune” ingenioasă.-Paul Cernat
„Dacă poezia română contemporană ar fi o tarabă de kitschuri de lângă castelul Bran, Gioco di mano este pulometrul.”-Nicolae Manolescu
Sophie Yanow -Războiul Caselor Și Străzilor(Octombrie 2022)
O artistă din SUA asistă la protestele studențești din 2012 de pe străzile Montrealului. Răspunsul brutal al poliției și tacticile lor violente declanșează o explorare a planificării urbane și a conexiunilor sale subterane cu strategia militară. Tacticile de luptă urbană ale mareșalului Bugeau în Algeria, planul pentru Paris al lui Haussman, planificare și represiune în Lumea Nouă; teoria și experiența personală se ciocnesc într-o bandă desenată de memorii ambițioasă, poetică și lăudată.
Almanah Trepanatsii 3(Decembrie 2022)
Almanahul Trepanatsii rezistă, chiar și în condiții economice extreme. Continuăm saga trepanată cu numărul 3. Avem exclusiv subiecte demne de 2023. Vibe-ul numărului este acaparat de dezvoltaționismul poeziilor lui Radu Demetriades, așa că pe copertă am pus una dintre daciile lui epice de securist. Vei găsi în interior multe povești trepanate de la nume consacrate din literatura noastră, dar și de la cele mai noi voci relevante sau de la persoane complet necunoscute pe al căror stil redacția Trepanatsii mizează în viitor.
SUMAR:
LARPing politic sau politica LARPingului de Alin RĂUȚOIU
Galele RXF Stars – prolegomene pentru mai tîrziu de Ionuț CHIVA
Care e treaba cu figurinele Funko Pop? de Anca RUSU
Cele mai dubioase telefoane pe care le-ai avut în ultimii 20 de ani de Denisa ȘTEFAN
Piața de second-hand din București e jalnică de Adi SCHIOP
Tunelurile din Bucegi – acasă și peste hotare de Vlad Ionuț MUSCELEANU
Orașul ca message board: un scroll prin /b/ucurești de Cristi DRĂGAN&Conrad UCIU
3 motive pentru care Capra cu trei iezi e un film foarte prost de Andrei ȘIANȚIU
Ozorizonturi de Șerban PAPAȘA
Povești de iarnă de la capătul lumii de Gabriel MAGER
Am fost la concert la Ian ca să văd ce pula mea caut aici în lumea asta de Femeia FEMININĂ
Bienala de la Veneția 2022 de Mihnea Mihalache-FIASTRU
Farfurii zburătoare, spioni și țăcăniți de Adam GORIGHTLY ( FRAGMENT TRADUCERE de Diana CIORNENSCHI)
La pas desculț prin București de Alexandru EVANGHELIDIS
Gioco di Mano: Extensiile de Radu DEMETRIADES
Am vorbit cu românul care a strâns 20 de mii de pixuri de Vlad Marko TOLLEA
Stai, asta nu e tot!
Pentru că v-a plăcut mult Gioco di mano am lucrat intens în toamna asta la dezvoltarea unui joc de roluri care se desfășoară în universul Gioco di mano, în care jucătorii se vor pune în pielea apărătorului dezvoltaționismului ceaușist. Pentru a trece nu peste, ci prin dilemele creșterii economice, jucătorii vor face nu doar metaforice pacturi cu diavolul adoptând mijloacele dezvoltate de puterile imperialiste, ba chiar, poate, și efectiv pacturi cu literalmente diavolul.
Jocul GIOCO DI ZARO:Umbre peste Gloria e e un SUPLIMENT GRATUIT al Almanahului Trepanatsii #3.
Unde găsești mențiuni sau recenzii la cărțile noastre în 2022(listă incompletă):
https://www.scena9.ro/article/cronica-radu-demetriades-gioco-di-mano
https://tltxt.ro/articol/giocodimano/
https://www.scena9.ro/article/mihnea-mihalache-fiastru-spec-cronica
https://fictiunea.ro/2022/139/art7/