Homede prin lume adunateO planetă extraterestră zace îngropată sub scoarța Pământului

O planetă extraterestră zace îngropată sub scoarța Pământului

O echipă de cercetători susține că anumite fragmente solide de mari dimensiuni, situate în adâncul Pământului, ar putea fi rezultatul unei coliziuni planetare violente ce a condus cu mult timp în urmă la formarea Lunii.

O ipoteză acceptată de majoritatea oamenilor de știință susține că, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, o planetă de dimensiunea lui Marte, numită Theia, s-a ciocnit cu Pământul. O parte din resturile ce au rezultat în urma coliziunii au fuzionat, iar astfel a luat naștere Luna.

Astfel, echipa de cercetători a dezvoltat o nouă teorie: dacă fragmente din acea planetă extraterestră ipotetică (denumită Theia) încă mai zac îngropate sub scoarța Pământului?

Teoria este susținută de existența a două mase solide gigantice situate adânc sub scoarța terestră, numite LLSVP (large low-shear-velocity provinces). Până nu demult, aceste mase imense erau considerate „fragmente desprinse din nucleul Pământului”, însă acum cercetătorii spun că aceste mase ar putea fi, de fapt, rezultatul coliziunii planetare ce a contribuit la formarea Lunii.

„Ipoteza coliziunii planetare este una dintre cele mai plauzibile teorii pentru a explica formarea Lunii, însă dovezile directe care să demonstreze existența planetei de impact Theia rămân evazive”, a explicat Qian Yuan, doctorand ce studiază dinamica mantalei Pământului la Universitatea de Stat din Arizona.

“Vrem să demonstrăm că mantaua planetei Theia este mai densă decât mantaua Pământului, ceea ce permite materialelor din mantaua Theia să se scufunde în mantaua cea mai joasă a Pământului și să se acumuleze în straturi termochimice care pot provoca aceste LLSVP-uri observate prin intermediul seismelor”, a adăugat Qian Yuan în cadrul Conferinței Științei Lunare și Planetare.

Oamenii de știință au ținut să menționeze că simulările acestui eveniment de coliziune planetară „sugerează că anumite fragmente intacte din mantaua planetei Theia ar fi putut persista în mantaua Pământului de-a lungul istoriei planetei noastre”.

„Fragmentele străvechi ar putea proveni din LLSVP-uri, ceea ce se explică în condițiile în care aceste LLSVP-uri păstrează materiale din mantaua planetei Theia, iar aceste materiale datează înainte de coliziunea planetară ce a condus la formarea Lunii.”, afirmă echipa de cercetători.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.