CS:GO face ravangii printre gameri încă din anul 2012 când a fost lansat. Dar cu ce costuri ideologice? Jocul prezintă dezinvolt lupta de partea binelui pe care o poartă americanii în țări ca Afghanistan cu motivul de a exploata tot ce picură în ritm de petrol, dar folosind pretextul intervenției umanitare eliberatoare.
Premisa este următoarea: avem două echipe a câte 5 jucători; una dintre echipe reprezintă americani imperialiști, iar cealaltă este o grupare teroristă care trebuie să planteze o bombă. Clar n-ai mai auzit așa ceva despre teroriști în media. Practic jocul nu face altceva decât să creeze un cadru hiperrealist ce ranforesează status quo-ul și hegemonia americană care exploatează zone aflate într-o criză socio-culturală departe de Centru.
Jocul construiește și un cadru idilic rasist. Să exemplificăm cu ajutorul oamenilor de paie preferați ai redacției noastre. După ce Tibi vine acasă, obosit de viața în capitalism și de discuții cu Ligia în Control despre cum să fii mai productiv la job, singura lui opțiune de vineri seară rămâne să joace niște CS:GO cu colegii de la scârbici aka juniorii de la QA care și-au omorât nasul cu opt linii de algocaminefăcute într-o baie dintr-un bloc de garsoniere din Arad și a căror viteză a gândului a devenit mai înceată decât reflexul lui Tibi în CS după trei Grolsch în Control.
O altă chestiune problematică este legată de cover art-urile jocului, care îi prezintă doar pe counteri, adică soldații americani. Ei sunt portretizați drept personajele pozitive ce ar trebui să caștige lupta. Teroriștii sunt demonizați doar prin absență vizuală. Se consolidează astfel discursul istoric care este scris mereu de învingători și elogiat de corpurile opresante pentru a păstra relațiile de putere. Apropo, a abordat Parenti mai demult modul în care e construită ideologic și economic istoria. Vă recomandăm această carte dacă nu o știți deja.
Războiul dus pe frontul internautic de mileniali cu mintea distrusă de atâta rasism si autoexploatare împreună cu zoomeri ai căror măsele joacă sârba-n gură pe meme audio de pe tik tok ilustrează un simulacru perfect.
E clar că războiul din Afghanistan nu s-a întâmplat, în schimb cel din CS:Go este unul continuu.