Homereportaj din burghiuREPORTAJ: Filmele indiene low-budget se trag la București cu figurație românească

REPORTAJ: Filmele indiene low-budget se trag la București cu figurație românească

„A fost tot timpul muzică indiană pe fundal. Dar n-a sărit vreo armată de oameni să danseze în sincron”, cum au românii stereotipul în minte.

„INVAZIE DE INDIENI ÎN BUCUREȘTI” sau „BUCUREȘTI = NOUL BOLLYWOOD” probabil că ar fi răsunat presa mondenă dacă ar fi auzit că s-a tras un film indian în România. Dar suntem pe ziarul on-line de satiră Trepanatsii – s-au capturat doar câteva zile, iar scenetele erau dintr-un film Punjabi, de fapt. Nu neapărat că astea ar conta.

În Fatto De Yaar Bade Ne, Himanshi Khurana e actrița principală. Conform Times of India, e un nume cunoscut nu numai în industria Punjabi, ci și la Bollywood: „Și-a făcut fanii să își țină respirația, deoarece se află în România„ pentru a munci la un film Punjabi. Potrivit „unei surse apropiate” publicației, este un film de dragoste centrat pe femei. Himarashi pare că s-a întors cu bine în țara natală, așa că fanii ei pot răsufla ușurați. N-o fi România atât de periculoasă precum se crede-n India.
Când un film extern vine-n țară, are nevoie de-un puhoi de mână de lucru, echipament și profesioniști. Printre ei – figuranții, care primesc roluri secundare și sunt cunoscuți în jargon ca „extras”. Industria ecranelor își are baza în ei, chiar dacă sunt fugitivi pentru spectatori.

Figurația ca metodă de supraviețuire în pandemie

Maria activează în domeniu din 2019. A ajuns în meseria asta fără vreun studiu în prealabil. Marile ei iubiri? Dansul, muzica și pictura. A apărut atunci inclusiv în primul sezon din Sacrificiul, un serial-dramă produs pentru Antena 1.

„M-am înscris la mai multe agenții de casting din București, și așa am ajuns la această filmare. Acolo am optat și pentru figurații speciale, și pentru cele simple”. În Sacrificiul a avut și câteva replici, iar ăsta-i unul dintre lucrurile care face diferența dintre prima și a doua categorie. „Se poate și fără dialog, dacă apari în prim plan.”

La Fatto, filmul în care apare, a ajuns tot prin una dintre agenții. „În cazul ăsta, angajații ei au făcut un grup, iar ei postează detaliat proiectele care urmează. Dacă ești liberă, te înscrii și te acceptă (sau te contactează direct), primești detalii despre costumație, despre ceea ce urmează să faci, ora și locul întâlnirii.”

Fără Broadway în stil Bollywood la București

Întreb dacă mai erau alte persoane indiene printre actori. „Da. Pe lângă actriță principală, în prima zi au fost încă doi indieni veniți de la ei in diferite roluri. În a doua, am mai văzut unul cu rol de ospătar. Dar el am văzut că venise tot prin agenție, deci cred că era de aici. Cred că l-au luat ca să vorbească într-o limbă indiană cu ei.”

„Acțiunile lor, așa cum știi și din filmele lor. Sunt amuzanto-dramatice”. Ocazie cu care întreb dacă au sărit cinci băieți de după tufe, opt de după colț și uite așa să ajungă la un musical cu șapteștrei de dansatori-cântăreți, ca-ntr-un Broadway, dar dă pă Punjab.

„Nu, n-a existat așa ceva. Nici măcar n-a cântat nimeni. A fost, în schimb, muzică indiană pe fundal, în cadrele de interior. Și a fost grozavă. Inclusiv eu am dansat, că am rezonat și foarte mult, de altfel”. În prima zi a fost muzică ritmată, iar în a doua, mult mai blândă și mai feelingoasă, în funcție și de cadru.

Ținutele lor nu erau specifice Bollywoodului. Fără cearșafuri, bijuterii stereotipice sau machiaje. Așa că-n Fatto n-o să vezi bindi (puncte roșii-n frunte). „Era machiată destul de modest, și îmbrăcată destul de european. Mie mi-a plăcut. Doar un paltonaș galben, aproape fosforescent, ieșea în evidență. Nu prea vezi haine asemănătoare pe stradă, la noi.”

Schimbarea de peisaj cu cel european prinde bine consumatorului indian

„Nu te gândi că e vreun film de Oscar sau ceva de genul ăsta”, îmi spune Mihai Panțuru (de la Family Film Entertainment), producătorul pe România al proiectului. „E un film low budget, iar indienii au venit să facă un film în țara noastră datorită locației cu look european.”

Pe scurt, povestea e despre o doamnă care încearcă să ajute niște copii amărâți, aflu de la producător. „Nimic spectaculos. A fost ca orice zi de filmare a unei reclame. Pentru mine e o experiență obișnuită, că lucrez de foarte mult timp cu indienii”, adaugă el.

Din câte-și aduce aminte, cel mai vechi proiect cu o echipă din țara asiatică pe care l-a avut a fost Singh Is Bliing, acum vreo șapte-opt ani, după care Raaz: Reboot, cu vreo doi-trei ani după aceea. Așa că Fatto n-o să fie ultimul tras de ei, la noi. Ceea ce-i bine, că poate și așa ne mai scoatem din cap prejudecăți de căcat cum că indienii sunt doar forța aia de muncă ieftină care ne aduc mâncarea de la tazz.

Dintre diferențele de muncă dintre noi și ei, pentru Mihai a fost cea mai sesizabilă numărul echipelor de filmare. „Iar oamenii de la noi sunt specializați pe un palier sau altul”, îmi mai spune. „La ei, oamenii sunt mai buni în a face orice, să zicem.”


„Ferească Pulitzer ca jurnalismul să fie nu doar ascuțit, ci și ilariant!”, imploră Vlad-Marko Tollea zeii jurnalismului. Îl găsești pe Libertatea, VICE, TLTXT, Mindcraft Stories și in.TM. A mai scris și pentru Scena9 sau alte publicații.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.