HomeFilme FalseFurelinia Actul V (În HUB-ul interbelic)

Furelinia Actul V (În HUB-ul interbelic)

Citește și:

Furelinia (Actul I – Sesiunea de Proiecte Primăvară 2020)

Furelinia (Actul II – Lacrimile Vieții)

Furelinia (Actul III – Dezvăluirea)

Furelinia (Actul IV – Deposedarea)

Spectacolul este SOLD OUT. Toate locurile sunt ocupate. Ligia și Cipi mai aduc câteva scaune ca să le pună pe coridoare să mai încapă câteva persoane în plus. Pe scaunele din față stă toată crema bulicicii: persoane din lumea artei, din jurnalism, din academia, cele mai de seamă personalități care au fost pe guestlist încă de la început. Pe fiecare scaun e câte un pliant cu bărbatul în camașă albă care zâmbește și ține palmele în formă de romb sub care scrie: ”ORAȘUL NOU ȘI CIVILIZAT”. Unele persoane își șoptesc la ureche aprobator că așa e, altele citesc spatele pliantului cu atenție, confirmând programul civic al candidatului. 

În culise Suzi și Sara au o conversație tensionantă. 

-E adevărat, Suzi?

-Baby, liniștește-te un pic.

-Spune-mi te rog, să nu mă minți. Te-ai înțeles cu ei, nu?

-Sara, te rog, nu e chiar așa. Știu ce crezi, dar e mai mult decât pare, o să vezi.

-Ce să mai văd, baby? Simt că minți. 

Sara face ochii mari de anime la Suzi și parcă o imploră din priviri să nu fie cum crede ea. Suzi o ia de mână și o mângâie pe cap zicând nya nya.

-Îți jur că e totul super ok, nu se va întâmpla nimic nașpa.

-Hai făi că să mor de te mai cred. După ce am văzut în birou și la repetiții, mai crezi că sunt de partea noastră?

-Dar putem schimba sistemul, Sara, îl putem schimba din interior. 

-Sistemul trebuie distrus, viața mea. Nu ți-am arătat ce am aflat. Dacă nici asta nu-ți schimbă părerea…

-Ai încredere în mine. O să vezi că o să fie bine.

Sara vrea să o creadă cu toată ființa ei, dar nu poate, nu după ce Suzi și-a trimis CV-ul pentru sesiunea de toamnă AFCN ca performerx în noul spectacol regia Regizor Dr. UNATC Tiberiu. Oare să se fi înșelat cu privire la energia pe care o simțise la repetiții ca venind din partea ei? Oare vor avea și ele soarta Patriciei și a Olgăi, despre care nu se mai știe nimic?

-În fine, faci ce vrei, nici nu mă mai interesează spectacolul ăsta. 

-Oof.

Sara iese din culise și se pierde pe coridoarele Hub-ului. 

Suzi încearcă să își stăpânească lacrimile în timp ce îmbracă costumul de furelină. Coord. Proiecte AFCN Tibi intră fără să bată la ușă și grăbește performerx spre scenă

-Haideți, haideți, că domnul regizor nu stă după voi, mai găsește ca voi încă 10 dacă pocnește din degete. 

Performerx își ajustează costumele de fureline și se îndreaptă spre scenă.

Lumina din sală se stinge. Din difuzoare se aude vocea lui Tiberiu:

Eu sunt Tiberiu, mintea din spatele spectacolului pe care urmează să-l vizionați, și vă invit la Furelinia. Vă rog atât din postura de regizor/creator cât și de cea de spectator, căci am stat și voi unde stați voi, să vă închideți telefoanele mobile pe timpul reprezentației pentru a nu deranja liniștea celor din jur. Fotografiatul și filmatul spectacolului sunt strict interzise pentru a păstra sanctitatea experienței live și a drepturilor de autor. Vă rugăm să dați dovadă de civilizație! Vizionare plăcută!

Cortinele se trag. Pe scenă se vede un hashtag desenat din bandă adezivă. De-a lungul lui sunt așezate dansatorx. Toate persoanele de pe scenă sunt îmbrăcate în costume de furelină. Suzi e furelină tip pisică, celelalte sunt fureline tip epuron, ursulets, vulpe, lupulets, bursucel, zimbruts. În spatele lor e un ecran din led-uri pe care încep să apară tot felul de cuvinte: civilizație, oraș curat, noul oraș, ecologie, cultură, agora, libertate, antreprenoriat, investiții, fonduri europene, smart city, share economy, cetățuie, digitalizare, competiție, transparență, economie inovativă, tehnocrație. Cuvintele se plimbă pe ecran, făcându-se fie mai mari, fie mai mici și schimbându-și culorile. Cuvintele dispar și în locul lor apare doar VOTEZ = CONTEZ pe tot ecranul. Cuvândul VOTEZ se mută spre partea stânga și între el și egal apare CORECT. Led-urile se sting. 

Sara e undeva prin subsolul Hub-ului. Parcă a fost ghidată aici de o forță din afara corpului său. Coridorul prin care merge se face din ce în ce mai larg până dă într-o cameră cu tavanul înalt. În mijlocul ei se află un mic altar format dintr- o urnă de vot cu câte o lumânare în fiecare colț și cu poza înrămată a candidatului în cămașă albă ce ține palmele în formă de romb. Lângă urnă se află mormane de buletine de vot. Sara ridică unu și se uită la el. În dreptul candidaților și candidatelor este scris ”CORECT/INCORECT”. Sara aude un zgomot și tresare. 

-Sara…tu ești?

-Cine e acolo? P..patricia?

Sara se duce spre sursa sunetului. În colțul acela al sălii este întuneric așa că aprinde lanterna de la telefon. În fața ei apar mai multe cabine de vot. Pare că sunetul vine din interiorul lor. Dă perdeaua din fața primei cabine și acolo e chiar Patricia. 

-Mă trezesc aici în fiecare zi…

-Hai baby, ridică-te, ia haina mea și hai să plecăm de aici. 

-Nu pot fără restul…

Sara trage și perdeaua de la cabina de lângă și acolo e Olga, aflată în aceeași stare ca Patricia. 

-N..ne pun să votăm. Din nou și din nou și din nou. Uită-te la mâinile noastre, sunt pline de cerneală. 

Olga își arată mâinile care sunt albastre. Pe hainele ei sunt numai autocolante cu VOTAT. 

-Ce votați, iubirile mele? Ce v-au făcut ăștia?

-Trebuie să votăm CORECT și DREPT. Asta e pedeapa noastră că le-am chestionat autoritatea, îi spune Patricia

Pe scenă performerx se plimbă cu trotelinele în jurul lui Suzi. Pe fundal începe melodia Ameno. Suzi se așază în genunchi și începe să se roage. În spatele ei, pe ecranul din Led-uri apare scris ”Piața Liberă”. Acum Suzi ridică privirea spre cer iar textul se schimbă cu ”Jos Comunismul”. Trotelinele se opresc și fiecare performerx scoate o ștampilă de vot din buzunar. Fiecare ridică ștampila deasupra capului și face plecăciuni de jur împrejurul lui Suzi. Suzi se ridică încet și își leagă o eșarfă deasupra ochilor. Pe ecran scrie ”Fără ideologie”. Piesa se oprește și acum este cântată doar de performerx în genul muzical acapella:

Dori me

Interimo, adapare

Dori me

Ameno Ameno

Latire

Latiremo

Dori me

Tiberiu privește din culise mându de spectacolul pe care l-a scris și regizat. Tibi e și el mândru că asta înseamnă că vor urma și alte proiecte AFCN de succes. Ligia și Cipi au obosit de la cărat scaune și se gândesc dacă va ajuta la CV internship-ul la Hub-ul Interbelic. Poate următorul loc de muncă o să fie și plătit. Bine că îi mai susțin părinții cât de cât și mai bagă part time la un bar numit informal ”L-a Epstein”. Avantajele nu sunt multe, de fapt nu prea sunt deloc, doar mai primesc câte o porție de ceaun vânătoresc braconat în Munții Retezat când se strâng bărbații cis hetero la o caterincă. Spectacolul continuă:

Furelinele mimează acum un antreprenor social care și-a cumpărat în rate o casă maramureșeană pe care a transformat-o în restaurant fusion-gourmet și pensiune pentru persoanele care vor o experiență autentică tradițională. În timp ce Suzi mimează cum convinge niște pensionare să voteze CORECT și dacă nu, atunci să stea acasă, trei fureline intră pe scenă și se alătură dansului de parcă ar fi fost mereu acolo. Suzi nici nu trebuie să le vadă fețele ca să își dea seama cine sunt sub costumele lor: Sara, Patricia și Olga. Le simte energia pe care o transmit. Melodia de pe fundal începe să se întrerupă.

Sara, Patricia și Olga se rup de dansul celorlaltor fureline, care tocmai mimau cum un partid important cu oameni noi de centru dreapta au privatizat educația și sănătatea și le-au înlocuit cu un app care îți oferă un diagnostic provizoriu ca mai apoi să te trimită la medici outsourced freelancers care sunt plătiți în bitcoins, iar pentru educație au digitalizat arhiva Arborele Lumii, care poate fi accesată pe baza unui voucher si e compatabilă doar cu ultimele versiuni de Android și iOS. 

Sara începe să facă mișcarea secerea și ciocanul pe care a introdus-o Suzi prima dată la repetiții. Patricia și Olga dansează în jurul ei mimând că se organizează într-o comună queer autonomă. Suzi se uită la ele și simte că nu mai poate fi părtașă la acest performance neoliberal. Se distanțează de furelinele care formaseră un ONG care să se ocupe cu protejarea clădirilor de patrimoniu și transformarea lor în Hub-uri Culturale care să găzduiască think tank-uri civice. În timp ce furelinele liberale făceau o sesiune de brainstorming pentru think thank-uri, apogeul piesei cum se referea Tiberiu la repetiții la acest moment, Suzi, Sara, Patricia și Olga se iau de mâini, se opresc la marginea scenei și încep să strige:

Nu mai suntem fureline triste, suntem feministe anarho-comuniste! 

Luminile se sting.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.