Platforma pentru oameni bătrâni la minte și ursuzi la suflet Republica își continuă cruciada împotriva studenților care îndrăznesc să ceară o fărâmă minusculă din bugetul de stat pentru a le fi viața mai ușoară. Cel mai recent suflet antic republican declamă teatral: “Dă-i unui om un cadou, un privilegiu și în mintea celui ce îl primește se va naște ideea că îl merită.” Apoi ni se explică pentru a mia oară că nu este vorba de un procent insesizabil din banii statului, ci de mentalitate care implică o sorginte de tristă amintire comunistă. Această mentalitate care bântuie România ca un spectru, anume că poate ar fi bine să susținem tinerii cu diverse gratuități și facilități, pentru că nu toți s-au născut cu firme în pamperși.
Băgăcioși și șomeri cu mult timp liber la dispoziție cum suntem, ne-am interesat cine ar putea emite o înțelepciune așa profundă. Oare ce traseu al vieții te poate duce până în punctul în care te manifești pe interneți la fel ca vecinul ăla care arunca cu borcane de zacuscă stricată pentru că ne jucam cu mingea în timpul orelor de liniște.
Profilul luptătoarei anti-pomanagii la tinerețe
Autoarea acestui eseu-panseu este o oarecare Irina Forgo. Din descrierea de pe Republica, Irina Forgo pare să aibă multe în comun cu artistul trap Ian care susține într-un vers de-al lui că e “și model, şi actor, şi artist.” Forgo pare să fie și pictoriță, și regizoare, și aparent a câștigat la un concurs organizat de HBO.
Asta pe partea artistică front-end.
Pe partea economică back-end e tot pe multitasking. Forgo se ocupă cu funcțiile de directoare de programe la Federația Patronatelor Societăților din Construcții, cea de expertă evaluator pe mediu, candidată la parlamentare din partea USR Argeș și de expertă în achiziții publice.
Rolul de expertă în achiziții publice l-a avut și în cadrul firmei Aliweb Candels SRL, în numele cărora a încheiat în 2018 și 2019 două contracte de achiziție directă cu SECOM SA Mehedinți, compania de apă și canal a județului Mehedinți-companie condusă de un tip care a candidat la parlamentare din partea PSD.
Spicuim din deja clișeica categorie afaceri profitabile cu statul
Aliweb Candels SRL a fost fondată de cetățeanul turc Camdeviren Mustafa. Având inițial ca obiect de activitate producția și distribuția de lumânări, firma a evoluat în multiple direcții, iar undeva prin 2016 a început o colaborare trainică și cu statul român. Nu mai puțin de 541 proceduri de achiziție directă a întreprins compania în cei 4 ani de când este înregistrată pe SEAP. Au prestat, vorba aceea, the whole shebang inclusiv un proiect de integrare prin fonduri nerambursabile la o școală din Ilfov.
Cele două contracte în care firma era reprezentată de către Irina Forgo par să fie o excepție, persoana de contact de pe siteul SEAP fiind Camdeviren Ali – de unde și numele, bănuim. Pe SICAP găsim date începând din 2018, unde vedem că sumele uzuale sunt de ordinul miilor și zecilor de mii de lei, de obicei pentru produse de curățenie și sanitare. Într-o sclipire de clarviziune economică, se pare că firma turcească a început să vândă spirt și săpun antibacterial statului român încă din 2018, deci ne putem imagina că 2020 a fost un an îmbelșugat pentru ei și asociații lor.
Așadar, începe să se contureze freudian o posibilă motivație a gândirii de tip “da’ de ce să dăm din banii statului călătorii gratis studenților?”.
Irina Forgo înțelege că trebuie să muncești pentru acei bani primiți de la stat, să îți faci reclamă și relații astfel încât să poți să prinzi exact când are statul nevoie de mărfuri pe care tu le aduci en-gross din import și el ți le cumpără prin achiziție directă, fără licitație.
De exemplu, ca atunci când compania de apă și canal din Mehedinți a avut nevoie de o tonă de detergent de rufe manual în valoare de 1000 euro, pe care Aliweb Candels SRL îl avea miraculos pe stoc.
Irina Forgo consideră și că studenții au uneori nevoie de o palmă peste ceafă din partea statului, doar așa vor fi motivați să se dezvolte și să devină dezvoltatori precum Romeo Erbașu, președintele federației la care lucrează și un cunoscut self-made man care nu s-a milogit niciodată la stat.
Poate dacă n-ar sta să întindă mâna și să aștepte să le cadă din cer banul public, studenții ar avea timp să învețe cum să cumpere laptopuri roșii pe firmă în rate, cum făcea Irina Forgo prin 2013, iar apoi să folosească aceste cunoștințe pentru a putea accesa fonduri publice babane. Doar așa nu vor mai fi nevoiți să muncească prea tare și, în timpul liber, să poată scrie scenarii finaliste în competiții HBO.
Ca să nu ne acuzați de subiectivtate, vă lăsăm la final și cu un citat din farul politicii frumoase dâmbovițene, un citat din puțul gândirii care spune multe despre editorialiștii de pe Republica și mentalitățile lor.
Ăștia sunt niște cretini. Dacă citești ce inepții a ajuns Republica să publice de câțiva ani încoace, ce crucești. Numai opinii ale unor indivizi cu tot soiul de firme de consultanță dubioase, corporatiști mediocri și povești odioase promovate de Dedeman. Ca să nu mai pun la socoteală opiniile unor dezaxați ca CTP sau Martin S. Martin ală sau cum pula calului îi zice din SUA (ăla pentru care BLM, Biden și Sanders sunt comuniști).
Nu trebuie luate în seamă părerile unor asemenea specimene. Din păcate, o parte din populație – în esență, lumea educată și de bonton – pune botul la inepțiile neoliberale ale oficinei lui CTP.