Homeinvestigatsii OcultisteȘtim că vă place politica, așa că am ilustrat povestea grupului de...

Știm că vă place politica, așa că am ilustrat povestea grupului de cercetări ufologice RUFOR cu un cadran politic OZN

Am găsit prin arhivele noastre ceva ce credem că e de interes pentru amatorix de politikkk al revistei noastre, mai exact un cadran cu ufologie și cum e ea influențată de ideologia politikkk. E un horoscop complet trepanat, dar e fun. Printre capturi de ecran, găsiți mai jos și povestea celei mai închegate reviste românească de ufologie, care de fapt, dacă sapi mai mult prin informație, afli că este un grup fringe cu o istorie de aproape trei decenii.

“Războiul nukkklear și extratereștrii antici sunt motoarele revolutsiei.” Posadas

Revista se numește RUFOR și a apărut meteoric la începutul anilor 90 la Târgu Mureș. Povestea e mai complicată și cu mai multe fire narative. Revista era, prin anii 70-80, un grup de 100% bărbați cis ufologi sau pasionați ai domeniilor insolite conexe care editau un fel de jurnal neoficial(dar aprobat tacit de Securitate, care contrat narativei anticomuniste, nu erau tocmai interesați să interzică refulări de genul, ba chiar dimpotrivă) despre ce cazuri sau observări de obiecte zburătoare neidentificate mai apareau pe cerul României.

Grupul ăsta era tot un produs derivativ sau amplificat de statul comunist, căci cam toți din RUFOR se “formaseră” la începutul anilor 70 în cercurile OZN organizate pe la Casele de Cultură din țară. Directiva era de la centru, să anime cultural tineretul și să-l direcționeze cumva pe calea socialistă. O cale care, atât cât a ținut dezvoltaționismul și creditele statului la bănci occidentale nu au fost amenințate de criza petrolului din anii ‘70, s-a întretăiat ici-colo cu produse culturale “liberale” în voie.

Dar să revenim. În acele cercuri se încerca timid investigarea fenomenelor OZN cu ajutorul unei metodologii inspirate din științele hard. Că o rasoleau complet odată ajunși pe teren și manipulau probe și suprainterpretau dovezi, asta e altă poveste. Chestionarele, fotografiile, calculele topometrice, pixurile de măsurat radiații luate din te miri ce surse dubioase occidentale, toate astea contribuiau la persona lor și la identitatea de grup imaginat.

Până la urmă trebuiau să se mintă că se ocupă cu chestii serioase, nu cu vânat omuleți verzi prin pădurea Baciu sau satele de prin Muntenia. Cel mai important cerc de genul acesta a fost Cercul de la Preoteasa din București, care beneficia de protectia unui corifeu al ozenologiei românești, scriitorul de sf și respectatul proletkultist Ion Hobana. Dacă acceptați paralela, Ion Hobana era un fel de pagina facebook al fenomenelor bizare, la el se centralizau scrisorile oamenilor cu mărturii de tot felul-de la aure la lumini în forme de trabucuri care planau la orizont. Legenda spune că sunt câteva zeci de kilograme de scrisori de genul într-un garaj din București care este arhiva (încă nepublicată) a lui Ion Hobana.

Majoritatea celor care aveau să formeze RUFOR au trecut printr-o etapă de inițiere în “ezoterismul ufologic” la cercul lui Hobana de la Preoteasa. În Ruforul vechi s-au dezbătut pe hârtie xerox mai mult sau mai puțin de plictiseală prin anii 80 marile evenimente trepanate ale epocii care s-au perpetuat mai apoi ca mituri în postcomunism: cazul Bâlea Lac cu soldații care l-au văzut pe dracul noaptea în fața cabanei, aurele stranii din pădurea Hoia Baciu capturate pe peliculă de un protoincel pe nume Alexandru Sift, fotografiile cu farfuria zburătoare ca o tipsie cu fundul în sus făcute de alt individ dubios pe nume Emil Barnea l-a Cluj tot în pădurea Baciu în 68, cazul copiilor din Bistrița care au avut întâlnire de gradul III prin anii 70 și zeci, poate sute de relatări primite prin corespodență de la diverși și diverse care vedeau lumini pe cer și câte și mai câte grozăvii.

Practic, RUFOR era un forum de discuții pentru pasionați cum a fost în anii 2000 softpedia. Acest forum s-a transformat în 1994 într-o revistă capitalistă care aparținea unui mic trust media de provinicie cum se purta în epocă. După doi ani de existență, RUFOR capitalist a dat un răsunător faliment din lipsă de publicitate, dar și din cauză că modelul lor de a investiga chiar și light și cu tot felul de bias-uri cazurile prezentate era pus pe butuci de reviste tabloid de paranormal și conspirații care tăiau costurile mult inventând pur și simplu povești extraordinare cu priză la public.

Altfel, greu de recuperate ceva pe partea de comunism din RUFOR. Fiind ingineri și cam inceli, ufologii noștri erau parazitați de tot felul de idei reacționare care le parveneau și dintr-o corespondență intensă cu Occidentul. Unii dintre ei erau și in atentia organelor securității pentru atitudini critice la adresa orânduirii socialiste, o treabă fair enough am zice noi.

Nu am avut în Romanikkk și o tradiție comunistă a ufologiei pe model sovietic sau italian (vezi Kolosimo), deși si modelele astea sunt problematice si infestate de rasism-vezi teoriile lui Kolosimo cu extratereștri antici, care nu concepe că non-europeni ar fi fost capabili să faca liniile de la Nazca sau platforma aia de la Baalbek sau cum se scrie că nu facem research în ziarul nostru, scriem exxxclusiv dicteu automat.

2 COMMENTS

  1. Băi, Vlad-Ionuţ Musceleanu, care mai nou eşti Trepano, Slim Shady etc., îţi exhibi întruna obsesiile cu Securitatea şi cu statul comunist care ar fi dat “directive de la centru” în domenii fără reală relevanţă politică. N-ai nici o probă, dar vrei să mânjeşti vechile cercuri OZN.
    Dai drept informaţie „părelologia” ta (termenul cu care îţi place să înzestrezi studiile altora, crezând că toţi ceilalţi îţi seamănă, adică mint ca şi tine).
    Iar îţi exhibi frustrările personale? De ce nu semnezi cu numele tău, măcar?
    Nu exista „Romanikkk“, cum ai scris tu, ci România, dar se pare că există MukkkScelereanu Vlad-Ionuţ în spatele a tone de mizerii şi de lături bolnave, atotmânjitoare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.