HomeAcademia TrepanatsiiCryptodanii și partea întunecată a cryptomonedelor

Cryptodanii și partea întunecată a cryptomonedelor

În cazul în care nu ați auzit deja din presa românească, Dan Diaconescu, cunoscutul politician, ziarist și prezentator TV a lansat în pandemie o monedă virtuală, denumită ,,Cryptodan’’.  Aceasta monedă nu vine singură, ci însoțită de o platformă care încearcă oarecum să relanseze OTV (fostul program TV a lui Diaconescu). Un abonament la platforma de difuzare DD Home Cinema le va aduce clienților, pe lângă experiența autentică OTV și un număr de Cryptodani. Prin această platformă, Dan Diaconescu a reușit să găsească o portiță pentru a-și ocoli interdicția de a vorbi public timp de 10 ani și jumătate. Platforma le oferă utilizatorilor o gamă de mai multe pachete de abonament, prețurile fiind:

  • Pachetul Basic – 9.99 lei/lună
  • Pachetul Gold – 29.99 lei/6 luni
  • Pachetul Fan DD Platinum – 99.99 lei/12 luni

Platforma găzduiește serialul ,,artistic’’ intitulat ,,Pandemia’’ care are un număr de 10 sezoane de câte 6 episoade, ale căror narator este, bineînțeles, Dan Diaconescu. Acesta se consideră ,,singurul cetăţean european care are o interdicţie de a vorbi în public’’ și consideră că este dreptul lui să dețină o platformă unde se poate exprima liber. Pe lângă cryptomonede, fostul prezentator TV cochetează și cu piața de NFT-uri, susținând că este primul român care a lansat un NFT.

Pe lângă vechile acuzații de șantaj, Dan Diaconescu s-a dovedit de curând a fi vinovat de acte sexuale cu un minor și folosirea prostituției infantile, concluzia fiind că acesta nu este tocmai persoana căreia am vrea să îi băgăm bani în buzunar. Însă, dacă v-ați gândit vreodată să achiziționați monede virtuale, poate ați dori să vă revizuiți decizia, deoarece proveniența acestor bani nu este una tocmai dorită în contextul în care vă pasă cât de puțin de etică.

Monedele virtuale sunt apreciate în special pentru anonimitatea pe care o oferă. Plățile în cryptomonede nu pot fi urmărite cum sunt, spre exemplu, plățile cu cardul bancar. Astfel, prin aceste monede se pot face plăți online complet anonime, ale căror plătitor și beneficiar nu pot fi urmăriți. Din această cauză, cryptomonedele au devenit un mijloc de a plăti pentru bunuri și servicii ilegale. Mai demult, pe YouTube erau populare videoclipurile cu diverși influenceri care explorau Dark Web-ul, iar acolo puteam vedea că prețurile pentru droguri, arme și alte lucruri ilegale precum angajatul unui asasin erau afișate în BitCoin, una dintre cele mai cunoscute și folosite monede virtuale, cu o valoare actuală estimată la aproximativ 43.200 de euro. Încă de pe vremea acestui trend ne-am putut da seama că monedele virtuale sunt utilizate de multe ori în scopuri nu tocmai legale.

De asemenea, experții spun că aceste monede sunt folosite în masă și ca mijloc de spălare de bani și alte infracțiuni financiare. Piața de cryptomonede s-a dezvoltat cu o viteză uluitoare pe parcursul a doar câțiva ani, iar sistemul de taxe nu a reușit să o prindă din urmă. Astfel, nu sunt colectate taxe pentru banii aferenți monedelor virtuale și este foarte ușor ca oricine să își convertească banii în cryptomoneda dorită (există peste 10.000 la momentul actual), chiar și în Cryptodani.

Dacă ne gândim să ne apucăm de minat BitCoin acasă printr-un ring special care se poate face foarte ușor investind niște bani în piese de calculator, trebuie să avem în vedere că proveniența banilor pe care îi obținem noi stând cu burta la soare nu este una tocmai legală. Majoritatea banilor aferenți cryptomonedelor provin din activități ilegale precum traficul de droguri sau de carne vie. Cum așa? Cei care obțin bani din aceste surse ilegale preferă să îi transforme în cryptomonede precum ar fi BitCoin pentru a-i avea într-un loc sigur și pentru a-i putea face nevăzuți, neputând să justifice proveniența acestora.

O altă latură negativă a monedelor virtuale este una mai puțin evidentă, și anume că dăunează mediului înconjurător. În țări precum cele asiatice există așa numitele ferme de minat BitCoin, care sunt exact ceea ce par: niște clădiri uriașe pline de plăci video și tot felul de alte piese care au ca unic scop minarea în masă de cryptomonede. Nu ne ia mult să ne dăm seama că aceste ferme au un consum de energie enorm, mai exact aproximativ 120 terawatts per oră anual, conform Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, cam aceași cantitate de energie electrică pe care ar consuma-o o întreagă țară Europeană într-un an.

Nu doar minatul de cryptomonede folosește o cantitate uriașă de energie, ci și tranzacțiile cu monede virtuale. Astfel, o singură tranzacție BitCoin are nevoie de o cantitate de energie echivalentă cu cea folosită de o familie într-o lună și eliberează în atmosferă de un milion mai multe ori emisii de carbon decât o tranzacție cu cardul.

Din fericire, țara cu cele mai mari ferme de minat BitCoin, China a interzis complet folosirea de BitCoin împreună cu alte țări precum Algeria, Egipt și Nepal, fapt care a dus la desfințarea unui număr mare de ferme de minat monede virtuale. Acest lucru a dus nu numai la reducerea consumului global de energie și a emisilor de carbon, ci și la ieftinirea plăcilor video performante pentru calculatoare. Deci double win pentru planetă și pentru gameri!

Chiar dacă acum un an monedele virtuale erau foarte în vogă, popularitatea lor a scăzut și este în continuă scădere, la fel ca a oricărui trend. Cryptomonedele voi fi, bineînțeles, folosite mereu, însă cel mai probabil într-un număr tot mai scăzut, spre binele mediului și al legalității.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.