HomeAcademia TrepanatsiiCum a influențat gluma cu Bacău creierele tuturor

Cum a influențat gluma cu Bacău creierele tuturor

Bacău, un oraș cu o cultură și istorie bogată, supranumit și ,,orașul lui Bacovia’’. Și pe bună dreptate numit așa, pentru că atunci când zicem ,,Bacău’’, înainte să ne gândim la vasta lui cultura, ne gândim la notoria GLUMĂ CU BACĂU (vezi și: gluma cu Denis, gluma cu joi). Însă v-ați întrebat vreodată de ce ne tormentează această obscenă glumă creierul de fiecare dată când menționăm numele orașului Bacău? De ce trebuie să strangem din dinți și să urlăm în minte NU ca să nu spunem gluma în mijlocul unei discuții serioase? Oricât de hilar ar părea, există un substrat psihologic în spatele acestei glume, și anume nevoia creierului de rime.


Creierul uman e a whore for rhymes, în special pentru că asociază rimele cu muzica. De fiecare dată când auzim o rimă, creierul nostru are un ,,moment de a-ha’’ urmat de un mic zâmbet. Cercetătorii au făcut diverse studii folosind fMRI (prescurtarea de la functional magnetic resonance imaging) și alte scule cu nume complicate și au descoperit că rimele, în acest caz poezia, activează părți diferite din creier decât face proza sau discursul normal. De asemenea, au descoperit că în cazul femeilor are loc o activare în întregul creier, pe când la bărbați doar în emisfera cerebrală stângă. Asta poate însemna că persoanele de sex feminin sunt mai receptive la rime, așa că persoanele atrase de femei ar trebui să se întoarcă înapoi în secolul 19 și să le recite domnișoarelor poezii ca să le dea pe spate. Asta, sau să facă gluma cu joi și alte astfel de dume pușcate și să hăhăie împreuna la memele de pe pagina de instagram a dezarticulat (wink wink) – care în opinia mea are o rată mai mare de succes.


În plus, este chiar important pentru noi să fim expuși la rime (fie ele gluma cu Bacău sau nu). Oamenii de știință spun că încercând să deslușim înțelesul din spatele poeziilor (de exemplu complexele poeme ale maestrului Radu Demetriades) ne ajută să întâmpinăm cu brațele deschise provocările vieții și să facem decizii mai bune în viața de zi cu zi. Așa că deschide și tu o carte de poezie AZI și învață să iei decizii mai bune în viață.

Giulia Oneț

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.