HomeAcademia TrepanatsiiDe ce dăm bani la NPC-uri pe Tik Tok?

De ce dăm bani la NPC-uri pe Tik Tok?

NPC – noul trend de pe eternul și fascinantul Tik Tok. Însă, spre deosebire de majoritatea trendurilor care au circulat pe parcursul anilor de existență ai Tik Tok-ului, din acest trend se fac bani destul de rapid și ușor. În caz că nu ați auzit până acum de acest concept, el constă în oameni adoptând un comportament robotizat pe Tik Tok live, asemănător NPC-urilor din jocurile video, aceștia primind diverse stickere de la urmăritori pe care le pot echivala cu o anumită sumă de bani aferentă fiecărui sticker. Pe când unii așa numiți NPC fac poate 2,75 lei per fiecare live, alții câștigă sume consistente. Trendul a pornit din Statele Unite de unde s-a răspândit și în alte părți ale lumii, de curând luând amploare și la noi în țară. Fără îndoială, cel mai cunoscut Tik Tok NPC din România este mult iubitul Bahoi.

                În contrast cu creatorii de pe Tik Tok care obțin un profit cu un efort relativ redus, beneficile pe care le obținem noi în urma acestui trend sunt aproape nule (mai râdem din când în când). De cele mai multe ori, când ne uităm la un videoclip pe YouTube și primim o reclamă la Skillshare sau alte platforme asemănătoate, preferăm să îi dăm skip și să continuăm să ne vedem de viață. Asta ne face să ne punem întrebarea: De ce preferăm să dăm bani la NPC-uri pe Tik Tok și să nu plătim pentru un serviciu care ne-ar putea aduce mari beneficii?

                Dorința de a cumpăra lucruri inutile

                Există diverse motive care pot explica cumpăratul lucrurilor inutile. De exemplu, în psihiatrie există un termen numit ,,Cumpărat compulsiv’’ care constă în shopping non-stop pe care nu reușești să îl controlezi. Există o explicație foarte simplă în spatele cumpăratului compulsiv, și anume plăcerea de scurtă durată care derivă din achiziționarea unui nou obiect. Când cumpărăm ceva nou (bonus points dacă este scump) creierul nostru secretă dopamină care ne conferă o stare de bucurie, însă nu pentru o perioadă prea lungă: în puțin timp de la cumpărarea produsului vom realiza că l-am cumpărat din impuls și că, defapt, nu mai prea avem la ce să-l folosim. Studile arată că cele mai predispuse persoane la cumpăratul compulsiv sunt cele care suferă de depresie și anxietate. Astfel, persoanele care suferă de aceste afecțiuni s-ar putea să fie mai predispuse la a da bani la NPC pe Tik Tok.

                Al doilea motiv poate fi, bineînțeles statutul. Cheltuim banii pe obiecte foarte scumpe și uneori și de proastă calitate doar ca să îi impresionăm pe alții sau de a nu fi mai prejos ca ei. Astfel, dacă amicii noștrii  dau foarte mulți bani NPC-urilor pe Tik Tok, vom fi tentați ca și noi să le urmăm exemplul.

                Chiar dacă poate nu e ceva prea evident, persoanele care plătesc cu cardul de credit tind să cheltuie mai mulți bani decât cele care plătesc cu cardul de debit sau cash. Când plătești cu cardul nu simți cât de mulți bani plătești defapt ca și atunci când ai plăti cash. În plus, cardul de credit îți oferă o impresie a banilor nelimitați și gratuiți, când în realitate va trebui, de fapt, să plătești înapoi acei bani la bancă mai devreme sau mai târziu.

                Pe lângă cumpăratul compulsiv, mai există o condiție psihiatrică numită ,,Shopping disorder’’. Oamenii din această categorie se mai numesc și shopaholics și au o adevărată problemă cu cheltuitul banilor, în special pe lucruri inutile – foarte multe lucruri inutile. Trăim cu toții într-o societate consumeristă unde suntem înconjurați de brand names și reclame peste tot – în drumul spre serviciu, la o plimbare sau la televizor – iar acestea ne influențează, uneori în mod inconștient să cumpărăm produse care de multe ori nu au nici un folos. Cu toate acestea, shopping disorders nu e nimic nou, existând de secole. Acum cinci secole oamenii nu aveau Tik Tok dar poate aveau și ei echivalentul la NPC la care dădeau bani.

                De asemenea, mai există cumpăratul impulsiv alături de panic shopping. Cumpăratul impulsiv constă în cumpărarea unui nou bun fără a sta prea mult pe gânduri – pe principiul ’’I want it, I got it’’. Cumpărătorii impulsivi achiziționează produse care par mișto la prima vedere fără a-și cântări acțiunile prea mult, ca ulterior să-și dea seama că nu au neapărat nevoie de produsul respectiv, acesta urmând să ajungă, cel mai probabil, pe fundul unui sertar. Singura rezolvare pentru cumpăratul impulsiv este răbdarea și cumpătarea: mai exact, când vezi ceva care îți place și te gândești să îl cumperi, nu trece direct la fapte. În schimb, așteaptă câteva săptămâni, iar dacă în urma acestei perioade de așteptare produsul e încă pe lista ta de dorințe, atunci cumpără-l.

                Panick buying e exact așa cum sună – cumpărătorii afectați de această ,,maladie’’ vor cumpăra orice văd la un preț mic sau la reducere, iar, după cum ați putut ghici, de cele mai multe aceste achiziții sunt lucruri fără de folos. Câteva exemple ar fi tot felul de knick knack-uri și ornamente de care îți e deja plină casa, bol pentru câine (nu ai câine, dar poate vei avea vreodată nevoie de el) și haine pe care, în cel mai fericit caz, le vei purta de două ori.

                Toate acestea fiind spuse, trebuie menționat următorul lucru: chiar dacă cheltuitul banilor pe cadouri pt NPC-uri de pe Tik Tok este relativ inutil pentru NOI, asta nu înseamnă că este inutil și pentru EI.

                De ce ar trebui să dai bani NPC-ului tău preferat de pe Tik Tok?

            În urma diverselor discuții cu alte persoane, am observat o concepție greșită despre Tik Tok NPCs: mulți oameni sunt de părere că aceștia câștigă FOARTE MULȚI BANI cu un efort foarte mic. În realitate, cu câteva (foarte puține) excepții, acești influenceri nu câștigă o avere din conținutul lor, și nu își permit să se prostească pe Tik Tok în loc să meargă la muncă. Dimpotrivă, aceștia sunt oameni normali cu job-uri normale, la fel ca majoritatea dintre noi și folosesc Tik Tok live doar ca pe o sursă suplimentară de venit, care se adaugă la salariul lor, probabil mic. În plus, majoritatea trebuie să petreacă ore în șir în fața camerei pentru a câștiga câțiva bănuți.

                În concluzie, dacă îți permiți, ar fi o idee minunată să susții financiar NPC-ul tău preferat pe Tik Tok, chiar și cu un singur trandafir. Fiecare mică donație contează pentru aceștia și, cu siguranță, gestul tău va fi foarte apreciat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.