HomeAcademia TrepanatsiiPăpușile Arădeanca ne-au cauzat coșmaruri

Păpușile Arădeanca ne-au cauzat coșmaruri

Îl cunoașteți pe Anton. Nu, nu cel care-ți toarnă în fund beton, ci acest Anton:

Aceasta este una din multele păpuși realizate de fabrica românească Arădeanca. Arădeanca este prima  fabrică de păpuși din România, fondată în anul 1949 la Arad și care există și astăzi, deși a pierdut o mare parte din popularitate după ’89. Compania a intrat în faliment în 2013, dar a reînviat un an mai tărziu și în prezent produce jucării care pot fi achiziționate online sau în magazinul lor fizic. Pe vremea răposatului, fiecare fetiță deținea cel puțin o păpușă Arădeanca, iar unele persoane nu și-au pierdut nici până în ziua de azi pasiunea pentru aceste deosebite jucării.

Firma le oferă copiilor și colecționarilor o gamă variată de jucării: de la bebeluși, la miniaturi stilizate aparținând feluritelor vedete românești, păpuși îmbrăcate în straie tradiționale și fel de fel de figurine ale unor cunoscute personaje de desene animate.

Păpușile Arădeanca sunt extrem de populare printre cei care au copilărit în perioada comunismului, astfel că și-au creat grupuri de Facebook pe care să vândă și cumpere păpuși vintage, sau pur și simplu să își etaleze colecția personală. Nu ne-am putut abține să ne infiltrăm și noi în aceste grupuri, să vedem ce mai fac prietenii noștri colecționari.

În comparație cu alte grupuri de Facebook, pline de răutăți și de țepe, fanii păpușilor Arădeanca se dovedesc a fi foarte amabili și susținători. Aceștia răspund cu politețe la întrebările noilor veniți sau a curioșilor, se ajută la identificarea modelelor de jucării, oferă sfaturi utile de toaletare și întreținere a păpușilor și complimentează colecțiile altora. Aceste grupuri sunt folosite în special pentru vânzarea și cumpărarea de păpuși, prețurile variind drastic, în general între 50 și 500 de lei, în funcție de model, anul de fabricație și bunăstare.

Una dintre cele mai rare și unice jucărele găsite de noi este acest set cu cele patru Țestoase Ninja și Bepop (nu ripp offs, ci chiar personajele originale) care… nu mai poate fi al dumneavostră cu doar 900 de lei deoarece proprietarul le-a retras de la vânzare din lipsă de oferte.

Deși postările grupului sunt, de cele mai multe ori, unele serioase, membrii își mai permit și câte o memuță din când în când

Am văzut cu toții filme cu păpuși posedate, și chiar dacă majoritatea păpușilor fabricate de Arădeanca sunt mega simpatice, unele dintre ele se califică drept protagoniști ai acestor filme. Iată câteva exemple:

,,Băiatul expresiv’’ din dreapta ne trage strengărește cu ochiul, semn că tăinuiește un mare secret. Sau cel puțin așa crede. E ok Robert, ne-am dat și noi seama că l-ai otrăvit pe Dănuț, e foarte evident

Mișto freză, domnule bebe realistic nou născut!

Nimeni nu știe dacă Dica are 6 sau 60 de ani.

Aceasta păpușă nu a fost pusă la vânzare, ci pentru a cere un sfat în legătură cu curățarea plasticului de pe față. Însă, cu siguranță merită un loc în această listă.

Fiecare jucărie Arădeanca primește câte un nume din fabrică, iar aceasta păpușă este botezată Lili. Putem doar să speculăm că sursa de inspirație a reprezentat-o demonul Lilith din cultura ebraică.

Sfânta treime a bebelușilor blestemați. Păpușa din stânga dă vibe-uri de unchi-to care bea bomba Neumarkt la un litru de trei ori pe zi, cel din mijloc pare că și-a făcut micropigmentare  la cineva care făcea sprâncene gratis pentru cei care se ofereau drept cobai, iar despre al treilea bebeluș nu sunt cuvinte de spus; mai dormiți după asta.

Cu toate acestea, nu am vrut să vă creăm o imagine proastă despre păpușile Arădeanca. Până la urmă, acestea au înveselit copilăria multor fetițe din întreaga țară și nu numai, fiind cunoscute la nivel european. Și pe bună dreptate – aceste jucării au un caracter aparte, fiind unice și având o înfățișare și o calitate diferită de cea a păpușilor obișnuite, aceste aspecte transformând păpușile Arădeanca în jucăriile copilăriei multor generații.

Toate acestea fiind spuse, redacția Trepanatsii vă urează:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.