HomeD'ale lui FiastruCâteva precizări despre shooting-ul ăla în care Sneaker Industry și-a pierdut complet...

Câteva precizări despre shooting-ul ăla în care Sneaker Industry și-a pierdut complet mințile

Articolul publicat de noi ”Sneaker Industry și-a pierdut complet mințile” a declanșat o serie de reacții și mesaje în cea mai mare parte uluitoare. Cele mai multe dintre acestea nu au ca subiect campania vânzătorilor de totoșei, ci îl vizează direct de fotograful care a realizat imaginile, Mihai Barabancea, care conform mesajelor care au ajuns la noi ar fi acuzat, printre altele, de viol. Să le luăm pe rând.

Prima chestie care merită atenție este aceea că multă lume din afara bulei și a publicului de acum nu a înțeles dacă articolul cu pricina se citea în cheie pozitivă sau negativă. Îmi pare rău că s-a întâmplat asta, poate că eu nu știu să mă exprim foarte bine și asta e și din cauză că nu prea mi-a plăcut școala. În amintirea anilor de studii pe care nu i-aș repeta în viața morților mei clarific textual că respectivul text era unul negativ și o critică destul de soft, considerând că flagrantul conceptului expus de Sneaker Industry nu prea ar mai fi avut nevoie de critică, ci de semnalare cu uimire și ironie.

În urma publicării articolului am fost sunat de fotograful Mihai Barabancea, cel care a realizat imaginile și m-a întrebat ce anume nu a fost în regulă cu ce a făcut. Sunt mulți cei care nu au înțeles ce nu a fost bine în acel shooting, altfel nu ar fi fost atât de mulți cei care nu au știut dacă textul trebuie interpretat ca negativ sau pozitiv, din păcate.

Cel mai important aspect neînregulă al acelui shooting au fost reacțiile pe care acesta le-a provocat în public, rasiste, personajele au fost apelate ”gypsani”, li s-au comentat unele trăsături fizice, cât și condițiile de viață ale unor persoane care trăiesc în precaritate. Creatorul unui concept artistic, dar mai ales comercial, ca în cazul celui de față, este direct responsabil pentru reacțiile pe care creația lui le provoacă în public. Aceste reacții se pot constitui în unica măsură care delimitează conceptul de mizerie. În cazul de față am avut de-a face cu o mizerie. Dincolo de asta, în lipsa unor explicații clare cu privire la un concept, mai ales comercial, se pune problema unei false repezentări a unor oameni cât se poate de reali. Ce înseamnă ”hyperreality photohacking”? În ce fel se explorează în imagini Europa de Est, așa cum spune textul postărilor?

Din considerentele enumerate am luat ironic și destul de soft campania ăstora. În plus, nimeni nu a fost nominalizat în text, nici Barabancea, nici ăia cu adidașii, neavând de unde să știu cine ce responsabilități a avut în echipa realizării acestui shooting.

M-am bucurat când m-a sunat Barabancea și i-am expus punctul de vedere. Mi-a spus că el a făcut tot în campania asta, concept și execuție și că el e singurul responsabil pentru tot. Mi-a mai spus că el mi-a mai propus în trecut să lucrăm proiecte, mai ales că el a mai avut pobleme ”cu politically correct”. Ceea ce este adevărat, au existat niște intenții din partea lui care au rămas așa. Eu am considerat că m-a sunat cu bune intenții. Apoi a dat share pe insta doar la prima pagină de pe Trepanatsii, nu și la textul articolului, cu un text care lăsa să se înțeleagă că textul ar fi pozitiv, în urma căruia mi-au dat follow niște persoane de care nu am auzit în viața mea. Într-adevăr, o mare șmecherie.

În ziua următoare aveau să curgă mesaje din care am înțeles că în bulă există o sete de sânge în ceea ce-l privește pe Mihai Barabancea, în special printre femei. Am primit mesaje în care eram întrebat când voi scrie despre abuzurile și violurile comise de Barabancea. Din punctul meu de vedere acestea sunt niște acuzații grele. Evident, este necesar să fie investigate în cazul în care ar exista o plângere sau o serie de plângeri, investigație care sigur că s-ar face cu participarea lui Barabancea, a instituțiilor abilitate să investigheze astfel de reclamații, a mediului artistic și așa mai departe.

În acestă ordine de idei mi-a fost semnalată și poziția conform căreia articolul meu, care era doar o critică și o ironie soft despre un shooting belit, a fost dezamăgitor în anumite medii, unde se consideră că despre Barabancea se poate scrie în termeni de excludere totală sau deloc. La aceast tip de reacție nu am avut ce să răspund decât că înțeleg că e multă furie adunată în jurul acestui personaj și că s-ar dori efectiv execuția lui publică cu un glonț care să-i anuleze legitimitatea și prezența în spațiu public.

Cumva asta a scris și Barabancea într-un story recent în care relua screenshotul de pe Trepanatsii și vobea despre trădare și excluderea lui din viața publică.

Va urma?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.