HomeFaptele shi LogicaScurt îndrumar de tofu pentru postul Crăciunului și nu numai

Scurt îndrumar de tofu pentru postul Crăciunului și nu numai

Scurt îndrumar de tofu pentru postul Crăciunului și nu numai

Acest articol a apărut într-o variantă extinsă pe hârtie în Almanahul Trepanatsii 2. Stocul print este epuizat, așa că te poți delecta momentan doar cu varianta digitală. Dacă vrei mai multă almanaheală, te invităm să citești și Almanah Trepanatsii 1, și el cu stoc epuizat dar disponibil digital. Lucrăm cu spor la almanahul cu numărul 3, deci dacă îți place seria noastră abonează-te la patreonul nostru și ajută-ne să acoperim din costurile de print.

Te-ai săturat să mănânci numai ciorbe de legume, mâncare de cartofi și paste AOP fără parmezan în zilele de post în care poate îți găsești alinarea de la alienarea în capitalismul nostru târziu cel de toate zilele? Vrei ceva mai consistent dar te sperie lista de ingrediente de la cârnații ăia vegani? Încearcă tofu, un aliment bogat în proteine complete care se obține prin același proces de cel puțin 2000 ani, de când este și consumat pe continentul asiatic. Dar nu-l băga direct în gură, citește mai întâi sfaturile astea:

1. Tofu nu e brânză. Nu e nici chiar înlocuitor de carne, dar bate mai tare spre asta. Tradițional se mănâncă și ca atare, dar noi fiind niște laowai nespălați (mulțumim Nicușor!), sunt șanse mari să nu ne placă aroma sa subtilă, ba chiar să zicem că are gust de talpă de pantof. Nu te aștepta să poți să îl razi peste o mămăliguță în loc de telemea, sau să meargă cu vin roșu. E de pe alt continent și din altă cultură, ai puțin respect. 

2. Majoritatea varietăților pe care le găsești în supermarketuri la noi cam trebuie preparate cumva ca să placă românului. Există câteva opțiuni gata adaptate papilelor est-europene, dar astea se găsesc rar în afara magazinelor online sau de specialitate. Un exemplu ar fi gama Tofu Plus de la Sanovita, care are textura apropiată de un caș și e gata sărat și aromatizat, merge pus direct pe un platouaș lângă o măslină și niște felii de salam de soia, și servit cu o cola la 2 litri (că e post). Mult mai comune sunt diferite versiuni de tofu în saramură, natur sau cu condimente pe el, și tofu afumat. Acestea reprezintă, de altfel cele două mari genuri ale tofului mioritic curent, adică ăla mai moale și ăla mai tare. 

3. Principalul obstacol în pregătirea termică satisfăcătoare a tofu natur este lichidul din el, care de obicei trebuie stors. Asta e, iarăși, o caracteristică vestică, pentru că în Asia se găsește lejer tofu în diferite grade de stoarcere, direct de la țărani, cum ar veni. Noi, fiind niște gaijini înapoiați, trebuie să ne stoarcem singuri tofu, motiv pentru care am inventat presa de tofu, care se găsește și ea destul de greu prin magazinele locale, românii fiind printre cei mai primitivi vestici. Suntem, totuși, descurcăreți, și putem improviza, ori punând tofu pe un prosop curat cu o oală grea sau câteva copii ale „Istoriei literaturii romane contemporane 1990-2020”, de Mihai Iovănel, deasupra lui sau, dacă ne simțim meșteri chefi, putem chiar să mergem până la Dedeman să luăm două funduri mici de lemn și una sau două menghine de tâmplărie cu care ne facem propria presă. În ambele cazuri, secretul este durata, tofu trebuie presat vreo 15-30 minute pe puțin, ca să iasă cât mai uscat. Nu te lăsa păcălitx de băltuca formată în primele 2-3 minute, sigur nu s-a scurs tot. După acest tratament hidromecanic prin care i-ai scos aproape tot sufletul din el, toful este pregătit să absoarbă ca un burete aproape orice aromă care îți trece prin capul ăla caucazian. Datorită uscării, prăjirea sau coacerea va duce la formarea unei cruste crocante, ca un fel de friptură paralelipipedică. Poți să încerci marinada pe care o foloseai la pui sau porc, sau, de ce nu, să-l bagi în tocăniță. 

4. La tofu afumat lichidul e o problemă mai mică pentru că în general e făcut dintr-un tofu mai tare, sau afumarea mai scade din lichid. Brandurile proprii Kaufland și Carrefour sunt exemple bune, după scurgerea lichidului din pungă trebuie doar tamponate ușor cu un prosop de hârtie și sunt gata de aruncat în tigaie, oală sau cuptor. Personal, prefer și să îi tai de tot crusta maronie de afumătură dimprejur, nu are o textură prea plăcută. Fiind mai dens, tofu afumat nu prea absoarbe marinade sau sosuri, dar se poate condimenta la suprafață, sau glazura dacă te crezi șmecher. Nu merg prea multe chestii cu fumul ăla, dar ai avantajul rapidității. Tăiat în felii subțiri, cu niște usturoi granulat, boia și piper și pus cu puțin ulei într-o tigaie grill, întors până se face auriu pe ambele părți, pac!, ai rezolvat în vreo 10 minute o sursă de proteină completă care are gustul decadent al mezelăriei prăjite.

Ești echipatx acum cu un minim de informații necesare pentru pregătirea unor mese cu tofu care n-o să te facă să simți că mănânci „mâncare sănătoasă”. Succes, poftă bună și doamne-ajută!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.