Homeamintiri falseCovidul vechi, Covidul nou

Covidul vechi, Covidul nou

În ultima perioadă nostalgia loveşte puternic. Pandemia mi-a adus aminte de copilărie. Virusul – elixir al memoriei. Să vă explic. Nu trece un ceaun din ultimele luni fără să depăn amintiri din timpul pandemiei trăite în copilăria din Basa.

Un lucru puţin ştiut e că am avut epidemie de gripă spaniolă timp de 6 luni în regiunea în care trăiam când aveam 15 ani. Pacientul zero – moaştele unui luptător antifascist din războiul civil din Spania. Am pupat individul – am luat covidul. La început nici nu ne-am dat seama că era vorba de gripă.

Organismul puternic de basarabean întreţinut de muncă, vodcă rusească şi şubă făcea o treabă de minune să ţină virusul la locul lui. Cazurile mai grave le tratau basarabencele focoase. Moare orice virus de la “caloriferele moldoveneşti”.

În ziua de azi de asta se şi răspândeşte virusul ăsta atât de mult, feminismul corect politic limitează sever rezervele de “aspirina sărăcului” şi tratamentul prin “frecţii” e aproape interzis. Ne era totuşi frică. În Basa e o vorbă “mai bine fricos şi frumos decât curajos şi urâcios”. Aşa că ne protejam cum ştiam. Ăştia care aveam prietene, ne puneam chiloţii lor să ne acopere gura şi nasul şi mergeam aşa la muncă şi la joacă.

Ăi mai bătrâni aveau maşti de gaze sovietice. Cei mai înstăriţi purtau costume de cosmonauţi excavate din locurile de prăbuşire ale programului spaţial rusesc. Pe mâini ne spălam cu rachiu de ne lingeam degetele după. Distanţare socială – doar pentru cei mai puternici cu duhul. Restul – focurile dragostei antivirus.

Am dus-o aşa vreo 6 luni. După a trecut pe la noi o unitate militară sovietică şi ne-a vaccinat pe toţi. În afară de câţiva care oricum erau cu un picior în lumea cealaltă, n-am avut nici un mort. Povestesc astăzi lucrurile acestea şi îmi vine să plâng. Chiar nu văd motivul pentru care s-ar închide două bodegi din centrul Bucureştiului pentru o nimica toată. Mai e şi rândul meu la tocat ceapa pentru ceaun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.