Homeamintiri falseCovidul vechi, Covidul nou

Covidul vechi, Covidul nou

În ultima perioadă nostalgia loveşte puternic. Pandemia mi-a adus aminte de copilărie. Virusul – elixir al memoriei. Să vă explic. Nu trece un ceaun din ultimele luni fără să depăn amintiri din timpul pandemiei trăite în copilăria din Basa.

Un lucru puţin ştiut e că am avut epidemie de gripă spaniolă timp de 6 luni în regiunea în care trăiam când aveam 15 ani. Pacientul zero – moaştele unui luptător antifascist din războiul civil din Spania. Am pupat individul – am luat covidul. La început nici nu ne-am dat seama că era vorba de gripă.

Organismul puternic de basarabean întreţinut de muncă, vodcă rusească şi şubă făcea o treabă de minune să ţină virusul la locul lui. Cazurile mai grave le tratau basarabencele focoase. Moare orice virus de la “caloriferele moldoveneşti”.

În ziua de azi de asta se şi răspândeşte virusul ăsta atât de mult, feminismul corect politic limitează sever rezervele de “aspirina sărăcului” şi tratamentul prin “frecţii” e aproape interzis. Ne era totuşi frică. În Basa e o vorbă “mai bine fricos şi frumos decât curajos şi urâcios”. Aşa că ne protejam cum ştiam. Ăştia care aveam prietene, ne puneam chiloţii lor să ne acopere gura şi nasul şi mergeam aşa la muncă şi la joacă.

Ăi mai bătrâni aveau maşti de gaze sovietice. Cei mai înstăriţi purtau costume de cosmonauţi excavate din locurile de prăbuşire ale programului spaţial rusesc. Pe mâini ne spălam cu rachiu de ne lingeam degetele după. Distanţare socială – doar pentru cei mai puternici cu duhul. Restul – focurile dragostei antivirus.

Am dus-o aşa vreo 6 luni. După a trecut pe la noi o unitate militară sovietică şi ne-a vaccinat pe toţi. În afară de câţiva care oricum erau cu un picior în lumea cealaltă, n-am avut nici un mort. Povestesc astăzi lucrurile acestea şi îmi vine să plâng. Chiar nu văd motivul pentru care s-ar închide două bodegi din centrul Bucureştiului pentru o nimica toată. Mai e şi rândul meu la tocat ceapa pentru ceaun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Filip Cristian, cryptomiliardarul de 19 ani de pe tiktok de proiectele...

7
Dacă ne urmărești ziarul de postironie și scandal, știi probabil că redacția noastră are o pasiune pentru tancuri financiare și tot ce înseamnă zona crypto. Dar atunci când aceste două elemente rare se întâlnesc și se unesc ca Voltron, trecem de pasiune și ne apucăm de doxat ca în rândurile de mai jos pentru că sunt semne că e pe cale să se întâmple o escrocherie.