Homekino killerAmerican Pie, Girls Rules (2020): Cultura nu e muncă, ci o plăcintă...

American Pie, Girls Rules (2020): Cultura nu e muncă, ci o plăcintă lipsită de gust

Noul film American Pie intervine în cele mai noi dezbateri românești și ne spune că ce numesc burghejii cultură nu este muncă, ci mai degrabă o plăcintă. Pentru a se califica la cultură, și mai ales la cea aprobată ca bună, cultura trebuie să aibă forma lipsită de gust și încleiată cum trebuie a unei plăcinte americane.

Cum s-a ajuns aici?

Coloniștii englezi, după cum se știe bine, au fost măcinați de problema lipsei de hrană de la începutul înființării primelor colonii în America de nord. Debarcați ca niște tancuri financiare în plin teritoriu indigen, mulți au pierit de foame și a fost nevoie să se inițieze războaie de gherilă cu populațiile locale pentru a supraviețui. Problema cultivării pământului a ajuns una de bază pentru coloniști, care după cum ne spun unele rapoarte despre Jamestown, au ajuns să se mănânce între ei. Anxietatea unei senzații iminente de foame a afectat grav cultura coloniștilor, care și-au inventat mai târziu propriile ritualuri ale mâncării pentru a celebra noua lor identitate de americani. Tăiatul ritual al fazanului sau declararea unei plăcinte ca fiind încununarea visului american („as american as apple pie, no?”) au făcut ca exportul lor recent de cinematografie să se rotească nu numai în jurul făcutului de plăcintă, dar și a ironiei subtile față de clișeul plăcintei. Cultura, cu alte cuvinte, se învârte în jurul obsesiei față de plăcinte și identitatea lor.

Metafora consumării colective a plăcintei americane va bântui scenariul lui American Pie, Girls Rules, care își va provoca audiența printr-un final neașteptat.  În film, sunt descrise patru liceence care sunt înfometate, și care nu pot să ajungă la prada lor, un băiat drăguț, decât dacă vor coopera între ele. De aceea, ele se vor comporta ca și cum sunt mare amatoare de cultură, au citit intens blogul sexul vs. barza, și sunt experte în sexualitatea corpului feminin. Împreună ca un squad formidabil vor ajunge să aibă nu numai o sexualitate satisfăcută, dar și să rămână prietene pentru că relația lor nu va fi distrusă de băiatul drăguț.

American Pie oferă încă o dată celor care se bat pentru cultura română răspunsul la criza de față. Dacă se vor uni forțele care vor o plăcintă lipsită de gust, se va ajunge iarăși să fie mai mulți bani la AFCN. Dar, există și caveat, merdeneaua va dispărea dacă bătălia pentru frumos va fi sabotată de cei care acuză arta burgheză ca fiind o plăcintă obosită.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.