Homeopinii blestemateArheologii au găsit copii care vând ziare în creierele economismului românesc

Arheologii au găsit copii care vând ziare în creierele economismului românesc

În straturile de permafrost neoliberal ale experților pă economic români stau înghețate diverse scene capitaliste de bază. De exemplu, vândutul de ziare. Ce faci în capitalism? Vinzi ziare și dup-aia te faci Bezos.

Declarația lui Cîțu ”În State la 16 ani copiii se trezesc și vând ziare.” mi-a amintit de o altă declarație, mai veche, a economistului-șef de la BNR, Valentin Lazea, făcută acum vreo 8 ani:

Sunt atâtea industrii care nu necesită cine știe ce studii de specialitate sau, mă rog, forță de muncă școlită. Putem vorbi în acest context de industria materialelor de construcții, cea a lemnului, serviciile de genul frizeriilor sau spălătorilor auto ori chioșcurilor de vânzări de ziare. De ce ar trebui ca un țăran să meargă și să cumpere ziare de la București sau din orașul cel mai apropiat?”.

De ce tot dau ăștia exemplu cu o industrie moartă, vândutul ziarelor pe hârtie? Probabil că au o viziune apocaliptică, după ce ne taie rușii cablul de internet, industria ziarelor va bubui din nou. Se știe că mintea puternică a lui Câțu e ocupată 60% de optimizare fiscală și 40% de un sistem antipropagandă rusească.

Mult mai probabil, e un ritual de umilire. Ce ne transmit Lazea și Cîțu e că sistemul în care trăim e ca la pușcași marini. Trebuie să treci printr-o umilință ca se te integrezi. Cum ar fi să vinzi ziare într-o epocă în care lumea citește ziarele pe telefon? De altfel, pe când făcea Lazea declarații, nici nu erau atâtea mănuși. Omul zicea clar, privitor la comasarea terenurilor la țară și împingerea țăranilor în afara economiei de subzistență care nu ne aduce nimic bun: ”Orice politică de consolidare a terenurilor trebuie abordată atât cu instrumente de natură stimulativă, cât și cu cele de natură punitivă. Și asta deoarece numai cu partea bună, cu binele, nu se ajunge prea departe.”.

”Cu binele nu se ajunge prea departe!”, asta chiar e o declarație pe care o gândesc mulți, dar pe care nu o face nimeni, oricât de bancher ar fi. Lazea n-a avut grețuri, fantasma lui Cîțu se înscrie cam tot pe aici. Am evoluat, nu ne mai batem copiii în școli. Le dăm cu capitalismul peste ochi. Bă, ia du-te tu pe piața liberă puțin la vândut ziare, că ai drepuri.

În sedimentele imagistice de tip Cîțu sigur s-au amestecat copii simpatici care aruncă ziare pe peluze americane, din romcomediile de pe când era Cîțu proaspăt angajat la ING și primea banii netaxați în Delaware. Însă până și cei mai sălbatici neoliberali au învățat și ei s-o dea mai ferit. Ăștia ai noștri sunt în mare pericol, sunt blocați în imagini idilice nouăzeciste, de pe vremea când istoria se sfârșise.

Vine noua generație, Pistruiatu like, și o să vă dea cu manifeste antifasciste în cap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.