Homeopinii blestemateBravo Nicușor Dan, ești primarul-matematician al Capitalei. Ai 5 probleme de rezolvat...

Bravo Nicușor Dan, ești primarul-matematician al Capitalei. Ai 5 probleme de rezolvat urgent

După ce Nicușor Dan s-a tot chinuit 8 ani de zile să intre în audiență la primar și n-a putut, a reușit într-un final să strângă ceva mai multe voturi decât Firea în 2016 și să câștige dreptul de a-și pune el culegerile vechi de matematică în biblioteca din PMB. Acum că are în spate o echipă de experți care poate să explice cu fapte și logică de ce nu curge apă caldă la robinetul bucureștenilor într-un power point cu vreo 140 de slide-uri, Nicușor trebuie să treacă la manetă. Mahmureala de la petrecerea zilei de naștere a ”Noului București” se termină azi. În următoarele luni vom vedea dacă a îmbătat sau nu cu apă rece electoratul lui de dreapta și pe ăia câțiva stângiști veșnic votanți de usr.

Am făcut și noi o listă cu niște chestii pe care Nicușor Dan ar trebui să le facă, sau să nu le facă la Primărie, în speranța că ne bagă cineva în seamă și ne dă vreun post de consilier prin PMB, după ce am rămas fără ajutorul de șomaj pus la pariuri pe Gabriela Firea:

1.      Să înțelegi că încălzirea globală nu se rezolvă doar cu parcuri.

E frumos să ai multă verdeață în parcuri și chiar și nouă ne place să știm că există locuri în care Tibi poate să meargă la un date moka pe Tinder. Dar problema poluării și a încălzirii planetuței nu se rezolvă doar cu plantat de copaci. Mașinile cam trebuie împuținate și descurajate în București, spațiul public trebuie democratizat și dat înapoi oamenilor care să aibă alternative ușoare și curate de transport. Companiile poluatoare trebuie și ele obligate să repare ce-au stricat, chiar dacă Nicușor tot vrea să fie prieten cu tot felul de antreprenori, mai mult sau mai puțin dubioși. Și dacă vrem apă cladă, dar și să se vadă Carpații din București dimineața, putem să înjurăm cât vrem CET-urile, dar tot nu putem să le înlocuim cu centrale de apartament care pufăie compuși de metan printre blocuri.

2.      Să nu mai faci piste pentru biciclete pe trotuar.

Da, e clar că în București toată lumea abia așteaptă să se plimbe cu bicicleta, chiar și cei care au minim două mașini parcate la scară în Pantelimon, dintre care una e SUV. Dar ca să faci piste pentru biciclete îți trebuie spațiu, iar Bucureștiul nu prea mai are atât de mult. Tentația e mare și ți-ai dori să urci bicicletele și trotelinele pe trotuar, peste pietonii pe care să-i împingi prin scările blocurilor și prin vitrinele magazinelor Armani mâzgălite de anarhiste cu mesaje care îndeamnă la mâncat de bogați. Recomandarea noastră ar fi să nu. Spațiul public trebuie să fie pentru toți, de preferat cât mai mult pentru oameni, nu pentru mașini. Peste tot unde se poate, mai bine mai tai din carosabil și faci o pistă cinstită și legală. Cu ocazia asta află mai mulți că alea 10 minute până în centru, din complexul Nufărul, se pot face și pe bicicletă sau în autobuz, nu doar în Skoda aia electrică luată din bani publici, prin Rabla Plus.

3.      Să-ți faci prieteni la Ministerul Transporturilor.

Dacă tot a trebuit să-l suporte pe Orban în atâtea poze din campanie și să-și ia limbile-n gură forțat de ochii lumii aseară la sediul USR, Nicușor ar trebui să-i ceară niște contacte de la Ministerul Transporturilor. Nu de alta, dar centura aia a capitalei nu prea ai cum să o faci de la PMB și metroul e și el tot pe la Guvern. Așa că dacă vrei să ai vreo șansă să administrezi coerent Bucureștiul, ar fi bine ca dreapta aia unită să fie cu adevărat unită, nu doar material de PR pe Internet. 

4.      Să nu mai betonezi chestii.  

După cum ziceam mai sus, spațiul în București e cam limitat și pe sfârșite, așa că ar fi bine să calculăm mai atent la ce îl folosim. O să fie destul de nasol să stai în ședințe de consiliu cu PNL, PSD și USR, unde unul din 2 consilieri are și el un mic business cu imobiliare sau vreun prieten care are și el nevoie să facă un bloc. Poate ar trebui să aleagă mai atent ce trebuie construit și în general să fie chestii care chiar servesc cetățeanului, nu doar ”mediului de afaceri” și altor entități din astea abstracte de tancuri financiare. Mai sunt și o groază de alte spații care pot fi reconvertite, unele chiar aflate în proprietatea Primăriei, și care pot fi folosite la chestii fun pentru toată lumea din oraș, nu doar ca cluburi pentru tinder date sau muzee moarte în aer liber la care doar te holbezi că-s frumoase.

5.      Să înveți despre locuire socială.

Dacă tot insistă că trebuie să-l suportăm și pe Vlad Voiculescu în echipa lui, poate stau totuși să se uite mai atent la orașe precum Viena, unde-i place celui din urmă să se mândrească că a învățat cum arată un oraș frumi. Dacă chiar mai trebuie construite niște locuințe în București, sunt alea sociale, pentru persoanele vulnerabile pe care capitalismul le atacă în fiecare zi. Chiar e foarte ok ca Primăria să ofere o casă pentru toată lumea și locuire la prețuri decente, care să mai scadă și chiriile alea de 400 de euro pentru un beci din Berceni. Și chiar nu-i mare bătaie de cap. Există deja stoc de locuințe nefolosite, al unor oameni cu 2 sau 3 proprietăți. Există dezvoltatori imobiliari care țin o droaie de apartamente goale la suprapreț și care merită folosite mai cu cap. Nicușor Dan trebuie doar să învețe un cuvânt nou: municipalizare.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.