Homeopinii blestemateDe ce n-ar trebui să te fută grija că au salarii mari...

De ce n-ar trebui să te fută grija că au salarii mari muncitorii de la metrou

Azi ne-am trezit în București că trăim ca-n Cluj, în sensul că toate metrourile au fost închise din cauza unei greve spontane neanunțate organizată de sindicatul Metrorex. Mai mult decât această limitare a dreptului nostru ancestral de locuitori ai capitalei, ne-a lovit nevoia de a lua o poziționare asupra problemei.

Care e problema?

În mod normal ne plac grevele că doar suntem tineri stângiști progresiști. Pe de altă parte, ne incomodează deturnarea traseului spre muncă, iar lucrătorii din metrou oricum fac cam mulți bani și parcă greva e organizată totuși spre beneficiul liderului de sindicat. Șocul acestei dileme ne-a zdrobit ființa lăuntră și ne-a franjurat precum detectivul din jocul comunist făcut de comuniștii din Estonia Disco Elysium și a dat glas tuturor minților puternice care se zbat înăuntrul nostru.

Pacientul Zero

Prima minte hrănită cu doză zilnică de propagandă CIA și patronală de la diverse gazete de bon ton urlă că nu se poate solidariza cu sindicaliștii afiliați PSD, literalmente răul ce mai mare de pe lume, plătiți cu peste 6k de lei fiindcă forțează oamenii să circule în autobuze aglomerate pe timp de pandemie.

Pe rând, câteva fragmente mintale aruncă cu opinii bazate pe fapte și rațiune.

„Stai că suma aia e de propagandă, trebuie să ne uităm la sporurile angajaților și condițiile în care lucrează că e chiar nasol în subteran.”

Sau…

„Greva în principiu trebuie să fie deranjantă și să incomodeze fluxul muncii și al mărfurilor, altfel e degeaba.”

Mai mult…

„Unul dintre motivele grevei e tocmai reducerea de personal la Metrorex și rărirea trenurilor ceea ce duce la aglomerație.”

Pe unde mai pui că…

”Nu este responsabilitatea USLM să asigură măsuri de protecție împotriva epidemiei COVID, care ar fi trebuit luate de guvern și angajatori de la apariția virusului și care ar fi trebuit să includă posibilitatea telemuncii și frecvența sporită a tuturor mijloacelor de transport.”

Dar aici vorbim de minți puternice. Nu este loc de fapte și logică, de moderație și nuanță. Lângă prima minte apare un nou creier bulbaceu care-și flexează sinapsele și eliberează o undă de șoc ce spulberă totul în cale.

„Greva asta este o mișcare reacționară, organizată de liderul mafiot de sindicat că a decis guvernul să-i închidă chioșcurile la care amărâții de vânzători plăteau taxă de protecție. E absurd ca stânga să se solidarizeze în vreun fel cu această grevă, care-i doar o ciondăneală între straturi ale clasei capitaliste. Mai ales că liderul de sindicat e afiliat PSD și că muncitorii metrorex sunt de fapt o aristocrație a proletariatului, cu salarii nesimțite plătite de adevăratul proletariat, tante Gabi de la fabrica de textile Apaca.”

Un foarte straniu creieraș mititel gravitează în jurul minților puternice care par să domine noua configurație: „Da, da. Greva e prostie. Mai ales că nu se face în interesul angajaților plătiți săracii cu 2000 de lei, ci al câtorva mari mahări.” Discordanța nu pare să deranjeze.

Apar niște timide „bă, nu e chiar așa”, „firma nu e a lui Rădoi, e a sindicatului”, „e un proces pe rol acum privind magazinele, Ministrul Transporturilor o ia înaintea justiției” dar sunt lipsite de armonie și prea demoralizate să domine conversația.

Când noua minte pare să se solidifice, să iasă la suprafața conștiinței ca Stângistul Bun care Înțelege Nuanțe™ din străfundul subconștientului apare un Chad.

„Și dacă liderii sindicali de la metrou sunt Jimmy Hoffa și au făcut greva să faca un ciubuc din bomboanele Bucuria, ce coae?”

„Voi vă dați seama ce înseamnă o grevă ilegală? Ce show of force e asta pentru România? Vă imaginați sindicaliștii ca niște zergi lipsiți de minte, controlați de lider strict pentru interesul lui, fără vreun fel de educație politică? Dacă Rădoi e acolo de 20 de ani și sindicatul este ierarhic, asta nu înseamnă că ierarhia nu e menținută consensual. Din contră, și-a făcut treaba și a reprezentat interesele lucrătorilor. De aia au salarii mari și-s dispuși să lupte pentru ele și pentru condițiile lor de muncă.”

Magnetismul aproape erotic al lui Chad atrage câteva minți mai puțin puternice care ajung să graviteze în jurul lui și să decripteze pentru pripași înțelepciunea vorbelor sale.

„Desigur, ideal protestul putea fi gestionat un pic mai bine față de marele public. Dar nici nu prea îmi dau seama cum, ținând cont că mai toată presa, Newsweek mai ales, e potrivnică mișcării sindicale.”

Mai mult…

„Evident că și USLM ar trebui să se solidarizeze mai des cu alte acțiuni muncitorești, dar nu există dovadă mai puternică și motivație mai bună pentru o muncitorime militantă decât un sindicat de succes. Ar trebui mai degrabă ca noi să nu picăm în capcana presei liberale și să-i prezentăm ca pe niște privilegiați, ci ca pe niște oameni care și-au câștigat drepturi și să încurajăm astfel mișcarea sindicală în ansamblu.”

Nu mai spun că…

 „E o mare fentă asta că închiderea magazinelor de la metrou ar fi singura cauză a grevei. Ministerul Transporturilor este în conflict cu sindicatul Metrorex de multă vreme, cerând reduceri de personal, de buget și reducerea puterii de negociere a sindicatului în conducerea Metrorex.”

Începe o confruntare între cele două creiere-minți babane.

„Bă, totuși, de ce le trebuie sindicaliștilor de la metrou salarii așa mari. Eu m-aș mulțumi și cu 4000 de lei. Vai cum aș pupa cizma pentru 4000 de lei.”

Vocea bombastică a lui Chad răsună.

„Dacă pot, de ce nu?”

Iasăși, ciripitorii din jurul lui Chad dezvoltă lucruri care trebui până la urmă să fie evidente pentru oricine.

„Salariile din România sunt foarte mici, nu pot asigura un trai decent nicicui pe termen lung. Ca tânăr singur pe termen scurt poate ți se pare decent 4000 de lei în București, dar gândește-te că o să ai nevoie de un mers la doctor, la dentist, o să fie nevoie să-ți ajuți un părinte, poate îți pierzi temporar locul de muncă că, nu știu, vine o pandemie și ai nevoie să depinzi de economii. Să nu mai zic de vreo vacanță sau să se te bucuri de binefacerile consumismului capitalist.”

Ce e important e că…

„Oricum, în condițiile în care economia țării crește, de ce să nu crească salariile? Banii ăia în plus din creșterea economică se duc în două locuri: ori la angajat ori la angajator. Statul oricum își ia partea din taxe și impozite.”

Configurația sindicalistului Chad e mai puternică, iar polul Stângistului Bun Te Rog Să Mă Crezi Sunt Progresist Și De Partea Muncitorilor Dar Nu „Așa” bubuie într-o explozie vitriolantă cerând arestarea greviștilor și intervenția jandarmilor.

Din tot acest zbucium mental, marginile conștiinței sunt crăpate și răsare cea mai puternică minte, care a fost ferecată pentru propriul nostru bine:

Maoistul de Lumea a Treia.

„Sunteți copii revizioniști cu toții. Solutia e revoluția Lumii a Treia și anihilarea atât a burgheziei cât și a aristocratiei clasei muncitoare reprezentată de toți muncitorii din nordul global.”

8 COMMENTS

 1. “cerând reduceri de personal, de buget și reducerea puterii de negociere a sindicatului în conducerea Metrorex.”

  cum de a indraznit sa ceara ca negocierea salariilor sa nu se faca intre sindicat si… sindicat. cat de stupid si absurd, si eu negociez atatea lucruri cu mine insumi corect si echitabil. sah mat neoliberalilor!

  „Stai că suma aia e de propagandă, trebuie să ne uităm la sporurile angajaților și condițiile în care lucrează că e chiar nasol în subteran.” exact! ratiune pura, duuh, de ce nu aveti si voi, neliberalilor, IQ 1000? Nu e ca si cum corpul de control a descoperit ca 40% din sporurile de tunel se aplica oamenilor care… nu lucreaza in tuneluri. La o adica, cu totii lucram intr-un tunel, metaforic vorbind. Amirite?

  „firma nu e a lui Rădoi, e a sindicatului” exact. that makes it totally okay. adica nu un individ anume care fura bani in interes privat din spatiile gestionate de metrorex (stat), este vorba de un grup de indivizi care fura bani in interes privat din spatiile gestionate de metrorex(stat), like duuuuh, cum de nu puteti intelege nuanta cruciala care face totul okay

  Intr-o nota serioasa: atat pot trepanatzii

 2. Comentariul tau este de rea credință. Le potrivești sa-ti iasa si adaugi de la tine o multime de fandacsii. Greva e a lui Radoi, oricum ai intoarce-o. Iar Radoi nu e deloc clasă muncitoare.

  • Atata timp cat, de un an si jumatate, tara este guvernata de PNL&USR+&UDMR, este impropiu sa spui ca Greva, liderul de sindicat si … sindicalistii sunt afiliati PSD. Se pare ca “Dragnia este de vina” 🙂 asa-i ???? Mai ai putin si vei spune ca Dragnia este de vina, si ptr … scumpirea bobului de orez in China. 🙂 Asa-i ??? Sunt de parere ca Liderul de sindicat, in speta Radoi, este obligat sa fie de partea salariatilor de la metrorex, chiar daca acestia ar fi avut salariu minim de 3000 euro/luna. M-am saturat de neomarxisti si neocomunistii din USR+ sau din PNL. Acestia sunt la guvernare de cca 1 an si jumatate, Ultimele conduceri Metrorex, au fost numite POLITIC, de catre guvernarea actuala. Ce mai “turavura” , guvernul catu, sa faca bine si sa coboare cu picioarele pe pamant, si sa guverneze in folosul … romanilor. M-am saturat ca romanii sa fie luati drept sclavi, in tara lor, de catre interesele corporatiilor occidentale. Multinationalele si Masoneria occidentala, au furat alegerile de anul trecut, si prin hotie, au reusit sa isi puna in functii cheie , oamenii lor. M-am saturat de Iohannis, la Cotroceni, m-am saturat de Orban la Parlament, M-am satrurat de Kelemen Hunor, cel care face jocuri politice, cu cei 5% din alegeri. M-am satrurat de Dan Barna, Clotilde sau Ciolos. Toti acestia sunt oamenii corporatiilor occidentale, unsi pe functii de catre Ambasadele occidentale, care … dintr-o data, s-au trezit STAPANII ROMANIEI. Sunt sigur ca mai “tarziu, sau mai devreme” … MAMALIGA v-a exploda, iara aceste “scursuri umane” vor trebuii sa dea cu “subsemnatul” in fata … poporului. Daca o vor tine asa, sunt sigur ca anul acesta, ne va paste o mare … REVOLUTIE. Va fi vai si amar de aceste …”gunoaie” , ale societatii umane

 3. Trepanatsii tocmai si-a pierdut trei sferturi din cititori, cei de “stanga dar sa nu ma puna pe mine sa iau ratb-ul”

 4. Ba ar trebui sa te futa grija cât sunt toate salariile bugetarilor ca tu ești ala care le plătește prostule. Asta sigur doar dacă ai un loc de munca și oferi ceva societății la schimb. Nu ca autorul care este un șomer trecut de mult de entry level in aceasta meserie.

 5. Nu qm gasit dosarul sindicat metrorex. Am gasit in schimb insolventa metrorex care arunca în derizoriu tot ce ati scris…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.