Homeopinii blestemateEnigme dezlegate în USR: ăia cu bani s-au pișat pe ăia cu...

Enigme dezlegate în USR: ăia cu bani s-au pișat pe ăia cu mai puțini bani

E un freamăt în rândul sufletelor USR că s-ar fi pierdut democrația. Aș vrea să liniștesc inimioarele neoliberale cumva. Nu s-a pierdut nimic. Așa e democrația.

De unde toată revolta? Câțiva useriști își vor pierde locurile eligibile pe listele USR-PLUS pentru parlament. Pierd în favoarea unor ”politruci”, cadre preferate de mahării USR-PLUS București. Pe Năsui îl bănuiam toți că ar face o uneltire cu familionul și într-o organizație columbofilă, dar, vai!, problema e că arhanghelul Binelui, Vlad Voiculescu, și-a înmuiat și el aripile imaculate în noroiul poiticii. Voiculescu (PLUS) și Năsui (USR) ar fi aranjat să-i elimine de pe liste pe incomozii (așa cred ei despre ei) Presadă, Vlad Alexandrescu et comp. Și Mihai Goțiu, și Emanuel Ungureanu au pățit la fel la Cluj.

Dar cuvântul ”aranjament” face parte doar din sărăcia interpretativă a USR în general. Ei când nu înțeleg ceva bănuiesc o conspirație. Să le explic eu rafinat ce s-a întâmplat. Au fost scoși pe linie moartă ONG-iști (angajați, nu proprietari de ”ONG de bine”), profesori, activiști rupți în coate și tot ce a mai intrat cu valul ”democratic” în Parlament acum 4 ani. Intră acum în primele linii antreprenori, avocați, oameni cu bani și puși pe fapte. Ies Presadă și Goțiu, intră o avocată de la Cluj și un nene cu viziuni despre școli private în București. Simplu.

Năsui și Voiculescu au nevoie de cadre fidele și cu deschidere de business. Linia ”privatizați școlile”, de exemplu, e aproape la fel de importantă pentru Plus-Voiculescu ca ”privatizați sănătatea” pentru PNL. Nu că USR n-ar vrea și asta cu sănătatea, dar pur și simplu e mult mai puternic filonul populist-business cu școlile conduse de părinți care fac selecție de programă și de ”valori” prin școli. La Cluj, Ungureanu face totuși prea mult scandal cu afaceriștii medici și nu poți intra la guvernare cu tot felul de imprevizibili din ăștia. Pentru că, mare atenție, asta e cea de-a două mare enigmă rezolvată:

USR-PLUS nu se pregătesc doar de alegeri acum. Se pregătesc mai ales de guvernare. Ei știu sigur că vor intra la putere împreună cu PNL și au loc împărțeli de posturi încă de pe acum. Nu se dau doar locurile din Parlament, se fac echipele lărgite cu un viitor asigurat pentru mii de cadre. Ce să caute Goțiu și Presadă în treaba asta. Ei erau buni pentru când partidul se dădea ”antisistem”.

Evident că am ceva și cu ”antisistemul” unor Presadă sau Goțiu. Faptul că au vândut ani de zile ideea că USR ar fi un partid ”cu de toate”, că de acolo poți inclusiv promova politici de stânga (pfff!, sigur, milioane de proiecte de stânga au izvorât din USR în ultimii 4 ani) a fost nociv în sine pentru orice critică venită dinspre stânga pe bune. Erau de fapt niște centriști cu ceva experiență activistă care au nimerit pe lângă un partid al ”valorilor” (valori imobiliare, ca Năsui, valorile comisioanelor pe fonduri UE, ca Barna, și multe alte astfel de valori). Acum sunt aruncați ca niște măsele stricate pentru că vine guvernarea și nu mai e loc de civici din ăștia incerți. Sper să fie și o lecție pentru ăia de îi tot dau că nu există stânga dreapta, că USR e binele în sine etc. Uite, situație ideologică pură: veniră ăia cu bani și i-au călcat în picioare pe ăia fără bani, nu din motive ideologice și meritocratice, ci pur și simplu pentru că începe treaba ”pe bune”, cu bani, afaceri, lobby etc.

În fine, toată zarva mai vine și din felul în care USR își mistifică geneza. Ei se consideră ieșiți din spuma maselor protestatare, din spuma civică a României. Fals. Eu îi văd o simplă emanație a guvernării Cioloș. Acela e momentul când ”strada”, de fapt o feliuță de aspiranți middleclass cu profil recognoscibil IT-ist, artist, ONG-ist, ”om de bine” din oraș mare, au dat cu nasul de administrație și le-a plăcut. Așa s-a născut USR-ul post-Nicușor. Acest USR va intra acum în guvern cu PNL după decembrie 2020. În guvern nu au ce căuta pionierii inițiali care s-au agitat civic. În guvern trebuie să se facă legi pentru business. Ce știu să facă Goțiu sau Alexandrescu în privința asta? Nimic. Stânga-dreapta nu există, există numai dreapta. Over and out.

2 COMMENTS

  1. catch all party. acum isi clarifica doctrina. Gotiu si ceilalti marginalizati au ajuns in USR pentru ca trebuia si FB party sa ocupe listele cu cineva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Filip Cristian, cryptomiliardarul de 19 ani de pe tiktok de proiectele...

7
Dacă ne urmărești ziarul de postironie și scandal, știi probabil că redacția noastră are o pasiune pentru tancuri financiare și tot ce înseamnă zona crypto. Dar atunci când aceste două elemente rare se întâlnesc și se unesc ca Voltron, trecem de pasiune și ne apucăm de doxat ca în rândurile de mai jos pentru că sunt semne că e pe cale să se întâmple o escrocherie.