Homekino killerJohn Wick nu poate fi apropriat cultural. Motivul, greu de anticipat!

John Wick nu poate fi apropriat cultural. Motivul, greu de anticipat!

În Belarusia, discuțiile despre apropriere culturală au luat o cotitură neașteptată odată ce filmul John Wick a fost introdus in dezbaterea națională. Așa cum bine știm, în franciza anglo-saxonă, eroul John Wick este un asasin de origine belarusă care supraviețuiește datorită cunoștințelor lui culturale de crime și bătaie.

Ce s-a întâmplat? O profesoară de la Universitatea din Minsk a făcut declarații șocante legate de franciza care a făcut milioane de dolari. Tatiana Smolensko, profesoară de literatură la Universitatea din Minsk, susține că John Wick nu reprezintă apropriere culturală.

În condițiile în care cultura americană e criticată oficial de regim, profesoara apară viziunea globalizantă și diversă a filmului. Pentru profesoară, filmul te învață să deosebești între diferite culturi, cum e cea japoneză, belarusă și italiană, ceea ce elevii beluruși nu învață în școală. Belarușii, care nu mai citesc cărți, vor învăța acum că în Casablanca există persoane de culoare care s-au refugiat datorită problemelor din țările lor de origine.

Așa cum Tatiana ne-a declarant mai departe, teza ei de doctorat analizează pe larg cum elemente din John Wick, cum ar fi baletul, crucile și judo-ul, sunt o deturnare subtilă a celor mai importante teme ale culturii naționale. Profesoara susține mai departe că filmul își datorează succesul jocului strălucit a lui Keeanu Reeves, care a vorbit în film belarusă cu un accent dintr-o suburbie puțin cunoscută a Minskului. Dezbaterea mai amplă vine pe un fundal crescut de tensiuni și conflicte, unde președintele e acuzat că nu mai reprezintă civilizația occidentală din Belarusia și că este un suporter al președintelui Putin.

Profesoara este foarte curajoasă pentru că ea critică indirect naționalismul regimului. Ea și-ar fi ținut identitatea secretă dacă nu ar fi văzut cum 10.000 de femei, după cum ne spune și DIGI 24, au protestat împotriva violenței poliției cu flori și urși Panda. În urma intervenției femeilor, Tatiana s-a hotărât să își facă publică poziția. De ce a simțit profesoara să intervină pe subiect? Iată cum sintetizează Tatiana miza poveștii:

„E adevărat, cariera mea academică s-a sfârșit, poate, dar nu de asta îmi pare rău. Victima ar putea să fie și filmul care m-a format cu adevărat, John Wick. Filmul este o profeție a lumii care va veni. Iată, vedem cum într-o lume din viitor (da, surprinsă în neo-noir ca un Blade Runner și mai glamoros) viața de fapt înseamnă să alegi pe cine să servești.

Nu asta s-a întâmplat și în istoria noastră, dacă ne gândim la șerbii care trebuiau să își aleagă stăpânii? John Wick nu mai poate trăi singur, fără protecția unui clan, și asta e de fapt cea mai puternică critică la adresa puterii actuale. Viitorul este al clanurilor, și vei fi nevoit să alegi. Mie îmi pare rău că odată cu acest scandal problemele adevărate ale Belarusului, care au fost atinse în film, vor fi ținute sub preș. Cam cum spune Keanu Reeves în film, dasvidaniya, cam așa trebuie să spunem și noi la ceea ce a fost arătat cu degetul pentru prima dată în această capodoperă, lumea feudală a baronilor locali”.     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Filip Cristian, cryptomiliardarul de 19 ani de pe tiktok de proiectele...

7
Dacă ne urmărești ziarul de postironie și scandal, știi probabil că redacția noastră are o pasiune pentru tancuri financiare și tot ce înseamnă zona crypto. Dar atunci când aceste două elemente rare se întâlnesc și se unesc ca Voltron, trecem de pasiune și ne apucăm de doxat ca în rândurile de mai jos pentru că sunt semne că e pe cale să se întâmple o escrocherie.