Homekino killer“O fată ușuratică” distruge comunismul cu fapte și logică pe Netflix

“O fată ușuratică” distruge comunismul cu fapte și logică pe Netflix

An Easy Girl (2019) - IMDb

Iată că a apărut până la urmă un kino care i-a dat fatala lui Marx. I-a dat la față de nu se mai ridică de jos. Titlul filmului e ultrainspirat: An Easy Girl (Une fille facile, de fapt, că vorbim despre o producție franceză). E la quinzană și face prăpăd pe acolo pe ulițele din Cannes și în recenzii plătite de suprastructură.

Surclasează superproducțiile americane și pe Netflix România, fiind în Top 5 vizionate zilele astea. Nu știm, însă, dacă românii și româncele se uită pentru scenele de secs și nuditate a la Emanuelle sau ca să își întărească reflexele anticomuniste. Ne place să credem că  e varianta a doua.

An Easy Girl e cu non-binari și fete de culoare care au înțeles esența succesului. Cum le dă în gură la marxiști?

  1. Le arată marxiștilor că nu sunt feminiști

Filmul demonstrează că toată teoria cu fetișismul muncii e falsă. Dacă o femeie e plăcută doar pentru aspectul ei, e fetișizată, dar marxiștii nu au înțeles că femeia trebuie emancipată ca femeie. Filmul clar face harcea-parcea ignoranța asta a lui Marx, și ne arată încă o dată că marxiștii nu erau feminiști.

Naima este o adolescentă care ajunge să o rupă cu fetișismul care aproape a distrus-o pe verișoara ei un pic mai mare Sofia. Cele două sunt în vacanța de vară unde se bronzează (unde altundeva decât) pe plajele din Cannes și, cam ca toate personjele care apar în film, poartă tot felul de discuții filozofarde (șlefuite atent) low-brow despre viață, relații și stereotipuri de gen extrase și curatoriate parcă din romanele din anii 90 ale Sandrei Brown. Nu o zicem în nume de rău, în cheia de lectură corectă, poți învăța mai multe despre societate din Sandra Brown decât din Cărtărescu. Dar să revenim. Ca să se rupă de lanțurile fetișiste a situației ei de săracă, Naima își urmează dorințele, se emancipează neoliberal și devine bucătarx. Mai bine bucătarx decât easy girl cum e verișoara ei Sofia, iată cum faci o stângă feministă.

Noul val a înțeles asta bine, Mungiu făcea o alianță de două femei în patru, trei, doi care ne arătau fața hâdă a comunismului. Easy girl e de trei ori mai blanao, îl bate pe Mungiu, e cu alianța între două prietene faine rău, una non-binară și cealaltă de culoare.

2. Distruge mitul șomerilor comuniști care latră că toți bogații sunt mârlani

Deci unul dintre bogătanii care le invită pe Naima și Sofia pe yachtul lor parcat regulamentar în portul Cannes e anarho-capitalist, are mulți bani, dar nu se atinge de fata care îl place. E foarte drăguț și atent. Celălalt bogătan (varianta masculină a Sofiei, dar cu bani că așa sunt bărbații) face sex ca apucatul cu Sofia în timp ce Naima se uită prin gaura cheii-alt trop de la Sandra Brown sau, mai actual, scos parcă din fanfiction-urile pentru adolescenți de pe wattpad. Dar anarho-capitalistul, nu și nu, nu se atinge de fată, el a văzut valoarea adevărată. Valoarea e că fata de culoare trebuie să devină ce vrea ea, trebuie să fie liberă, nu ca la comuniști, iliberă. Își urmărește dorințele, cum ar veni.

3. Filmul ne arată că dacă vrei să fii tanc financiar trebuie să te faci bucătarx la hotel

Filmul e șmecher, apar muncitori mai supărați care se uită încruntat la bogați, zici că ne vorbește de revoluție ca ăla cu parazitul lui. Marx spunea că munca o să fie în contradicție cu capitalul. Dar Easy girl rupe psihiatria în două, zice că sexul ăla tensionat, ăla care te intoxică, e în contradicție cu munca: odată ce ai sex, dispare orice luptă de clasă ca prin minune. Eroina principală e de culoare și e inițiată în tainele universului de un ancap care nu vrea să exotizeze populația nealbă.

Sexul distruge triumfător contradicția din Capital, și Naima ajunge să devină ce și-a dorit cel mai mult, un fel de manager creativ la restaurant. Cum să nu iubești capitalismul și basmele lui?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.