HomeInterviuȘi dacă e Roșia Montana în UNESCO ce coaie

Și dacă e Roșia Montana în UNESCO ce coaie

Roşia Montană, Claudiu Crăciun şi hiperbola eroică « Civitas Politics

După cum probabil ați aflat, Roșia Montana a fost inclusă în patrimonial UNESCO, prilej numai pentru lumea bună activistă a vremurilor de altădată să adune niște puncte de virtute. Sigur, au trecut 8 ani s-au mai temperat odată cu vârsta avântul revoluționar, poate unii văd cu alți ochi situația, dar trebuie să se încununeze cu laurii unei victorii a Binelui din poveștile nemuritoare.

Generația “Roșia Montana”, sau generația creierelor puternice, are acum între 30-50 de ani, provine grosso modo dintr-un middle class și upper class haladit de tranziție și din ea se trage o felie zdravănă din noile elite politice/creative/artistice/corporatiste/ce mai vreți voi. Roșia Montana e una dintre “poveștile de origine” alături de Colectiv, fără aceste două borne noua elită politico-civică liberală n-ar avea identitate și o ideologie suficent de puternică ca să devină dominantă în următorii 20 de ani.

Fără îndoială, e o subclasă socială care începe să câștige din ce în ce mai mult teren în societate. Bineînțeles, e complet absentă din bulele populare deși în mod ironic face eforturi de conectare, dar ce mai contează, important e să vorbești la portavoce, nu să-i auzi pe alții.

Ne permitem niște hazarduri pseudosociologice aici și o să spunem că generația Roșia Montana se mulează cumva pe modelul generației Mai 68 din Occident care a înfrânt atmosfera revoluționară contraculturală a verilor iubirii. La fel ca hipioții, odată cu avansarea în vârstă și în capitalism, s-au transformat în niște yuppies la costum și cravată teribil de pragmatici, plicticoși și gata să traumatizeze o altă generație prin tot felul de excese, la fel ca părinții lor.

Nu e nicio tragedie aici, va veni probabil o gen X (generația Roșia Montana e la maxim de împuiere acum) care, mai pe românește, să își bage pula în idealurile mărețe pentru un viitor mai bun fără cianuri înscrise pe pancartele pe care părinții lor le fluturau fără violență în fața jandarmilor.

Sperăm numai să își bage pula în idealurile liberalilor lor părinți dintr-o perspectivă de stânga.

Să curgă shareurile victoriei!

Articolul de față reprezintă un articol comprimat al Circularei Trepanatsii, pe care o poți citi integral aici. Nu uita să te abonezi la Circulară dacă o vrei caldă saptamanal în inbox-ul tău.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Cine e italianca care a cucerit tiktokul înjurând în română

0
Recent, au devenit virale pe platforma de videoclipuri scurte tiktok câteva clipuri cu o tânără care vorbește româna stricat, din toate punctele de vedere. Italianca apare foarte nervoasă de fiecare dată și își înjură iubitul român. Motivele variază, ba că i-a mâncat ciocolata promisă ori că nu poartă căciulă sau că a uitat să-i cumpere de la magazin lămâie. Toxic Mary, numele sub care își promovează activitatea, a strâns sute de mii de vizualizări în ultimele câteva săptămâni și se apropie vertiginos de cotele de popularitate ale unor alte produse social media precum Luis Stan sau TJ Miles, deja celebri și pe canalele mainstream de televiziune. Canalul deținut la comun de Toxic Mary și prietenul ei are circa 250.k urmăritori și cifrele sunt în continuă creștere, deci în curând să ne așteptăm să îi vedem pe cei doi la Kapatos.