HomeInterviuȘi dacă e Roșia Montana în UNESCO ce coaie

Și dacă e Roșia Montana în UNESCO ce coaie

Roşia Montană, Claudiu Crăciun şi hiperbola eroică « Civitas Politics

După cum probabil ați aflat, Roșia Montana a fost inclusă în patrimonial UNESCO, prilej numai pentru lumea bună activistă a vremurilor de altădată să adune niște puncte de virtute. Sigur, au trecut 8 ani s-au mai temperat odată cu vârsta avântul revoluționar, poate unii văd cu alți ochi situația, dar trebuie să se încununeze cu laurii unei victorii a Binelui din poveștile nemuritoare.

Generația “Roșia Montana”, sau generația creierelor puternice, are acum între 30-50 de ani, provine grosso modo dintr-un middle class și upper class haladit de tranziție și din ea se trage o felie zdravănă din noile elite politice/creative/artistice/corporatiste/ce mai vreți voi. Roșia Montana e una dintre “poveștile de origine” alături de Colectiv, fără aceste două borne noua elită politico-civică liberală n-ar avea identitate și o ideologie suficent de puternică ca să devină dominantă în următorii 20 de ani.

Fără îndoială, e o subclasă socială care începe să câștige din ce în ce mai mult teren în societate. Bineînțeles, e complet absentă din bulele populare deși în mod ironic face eforturi de conectare, dar ce mai contează, important e să vorbești la portavoce, nu să-i auzi pe alții.

Ne permitem niște hazarduri pseudosociologice aici și o să spunem că generația Roșia Montana se mulează cumva pe modelul generației Mai 68 din Occident care a înfrânt atmosfera revoluționară contraculturală a verilor iubirii. La fel ca hipioții, odată cu avansarea în vârstă și în capitalism, s-au transformat în niște yuppies la costum și cravată teribil de pragmatici, plicticoși și gata să traumatizeze o altă generație prin tot felul de excese, la fel ca părinții lor.

Nu e nicio tragedie aici, va veni probabil o gen X (generația Roșia Montana e la maxim de împuiere acum) care, mai pe românește, să își bage pula în idealurile mărețe pentru un viitor mai bun fără cianuri înscrise pe pancartele pe care părinții lor le fluturau fără violență în fața jandarmilor.

Sperăm numai să își bage pula în idealurile liberalilor lor părinți dintr-o perspectivă de stânga.

Să curgă shareurile victoriei!

Articolul de față reprezintă un articol comprimat al Circularei Trepanatsii, pe care o poți citi integral aici. Nu uita să te abonezi la Circulară dacă o vrei caldă saptamanal în inbox-ul tău.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Populare

Filip Cristian, cryptomiliardarul de 19 ani de pe tiktok de proiectele...

7
Dacă ne urmărești ziarul de postironie și scandal, știi probabil că redacția noastră are o pasiune pentru tancuri financiare și tot ce înseamnă zona crypto. Dar atunci când aceste două elemente rare se întâlnesc și se unesc ca Voltron, trecem de pasiune și ne apucăm de doxat ca în rândurile de mai jos pentru că sunt semne că e pe cale să se întâmple o escrocherie.